30 000 Ft left for free shipping

Vásárolj még 30 000 Ft értékben az ingyenes szállításhoz!
0
Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

Főzz úgy, mintha otthon lennél: gázfőzők és egyéb kellékek, melyekkel úton-útfélen finom lesz a vacsora

Kamionos életTanácsok és tippek

A kamionosok élete szép, ámde nem egyszerű. Távol az otthontól róják a kilométereket, az egésznapos vezetés pedig a testnek és a léleknek egyaránt fárasztó feladat. A hosszú út során pedig mi más tudná jobban feltölteni a fáradt sofőrt, mint egy finom, meleg ebéd vagy egy kiadós vacsora?

Camping cooking in nature outdoor, prepare breakfast picnic in m

Sajnos azonban az út során nem mindig van megfelelő alkalom arra, hogy étteremben vagy kifőzdében együnk. Emiatt viszont már nem kell aggódni, hiszen a megfelelő eszközök segítségével a vezetőfülkét bármikor főzőfülkévé alakíthatjuk, és ehhez varázslatra sincs szükség. Hogy hogyan?

Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a kellékeket, amelyek az úton lévő sofőrök életét könnyítik meg az ételek elkészítésében és abban, hogy az ebéd és a vacsora mindig friss, finom és tápláló legyen, mintha csak otthon ennénk!

Szakácskodás a kamionban: miért jó, ha van rá lehetőség?

Elsőre sokan gondolhatják úgy, hogy a kamionozás során a főzési lehetőség egy olyan plusz dolog, ami csak a kalandvágyó sofőrök kiváltsága. Elvégre minden sztrádán rendelkezésre állnak azok a kifőzdék, büfék és benzinkutak, ahol a fáradt utazó megpihenhet és csillapíthatja étvágyát. Azok pedig, akik már valaha is ültek kamionban és indultak vele hosszabb útra, nyilván heves tiltakozással rázzák a fejüket, és persze nem véletlenül.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy az út során nem találunk olyan helyet, ahol megfelelően étkezhetnénk. A frissen főtt, meleg étel azonban egy többszáz kilométeres út során több szempontból is fontos. Egyrészt azért, mert mindig jól esik valami friss a gyomrunknak. Különösen egy olyan hosszú út során, amikor nagy szükségünk lehet a melegségre, a finom, házias ízekre, és a minőségi alapanyagok által biztosított energiára.

Ezen felül pedig természetesen egészséges is. Ha magunknak főzünk, biztosan tudjuk, hogy mi kerül a tányérra. Ilyen módon biztosak lehetünk abban, hogy az ebéd vagy a vacsora nem tartalmaz annyi tartósítószert, színezéket és adalékanyagot, mint a benzinkutakon shopjában vásárolható szendvicsek és egyéb készételek.

Arról már nem is beszélve, hogy a főzéssel sokat spórolhatunk. Az említett készételek ugyanis nemcsak egészségtelenek, de drágák is. Az út során elérhető éttermekről és kifőzdékről már nem is beszélve. Éppen ezért érdemes beszereznünk azokat az eszközöket és kellékeket, amelyek segítségével – ha nem is mindig, de legalább alkalomadtán – utazás közben is elkészíthetjük a kedvenc ételeinket.

 gda6914 (kicsi)

Elektromos vagy gázos főzés: milyen eszközt válasszunk, ha útközben főzni szeretnénk?

Abban az esetben, ha szeretnénk, hogy az út során mindig finom, friss, meleg étellel koronázhassuk meg a napot, több dologra is szükségünk lesz. Az első és egyben legfontosabb természetesen maga az eszköz, ami lehetővé teszi, hogy a vezetőfülkét főzőfülkévé varázsoljuk. Erre a célra kétéle megoldás közül is választhatunk. A hordozható tűzhely lehet elektromos vagy gázos. Természetesen mindkét megoldásnak megvannak a maguk előnyei és hátrányai is. ,

  • Elektromos eszközök: előnyök és hátrányok

Az árammal működő eszközök nagy előnye, hogy használatuk (a megfelelő biztonsági előírások mellett) zárt térben is lehetséges. Legnagyobb hátrányuk azonban, hogy az üzemeltetés során könnyen lemeríthetik az akkumulátort, ami pedig egy hosszú út alatt sok problémát okozhat. Így az elektromos kiegészítők használata esetén megéri voltmérőt alkalmazni, hogy véletlenül se terheljük túl a kamiont az extra fogyasztással. Plusz a nagy terhelés miatt (például egy elektromos sütő használata esetén) érdemes lehet a készüléket fixre kötni.

Ha az elektromos főzés mellett döntünk, több eszköz közül is választhatunk. Az elektromos sütők esetében általában elmondható, hogy kisebb teljesítményű készülékekről, például melegszendvics-sütőkről beszélünk. Ezek sok esetben hasznosak és a célnak megfelelnek, azonban fontos tudni, hogy csak egyszerűbb ételek elkészítésére alkalmasak. Míg egy melegszendvicset bármikor elkészíthetünk velük, vagy segítenek megmelegíteni egy tál ételt, addig egy rakottkrumplit már nehéz lenne megsütni velük. Hasonló eszköz az elektromos serpenyő is, amely a melegítés mellett már a reggeli rántotta összedobására, vagy egyszerűbb egytálételek elkészítésére is tökéletesen alkalmas lehet.

A rizsfőző ezzel szemben már jóval több lehetőséget tartogat, a nevével ellentétben ugyanis ez az eszköz nem csak arra alkalmas, hogy köretként használt rizst főzzünk benne. Különböző főételek, akár tészták és raguk elkészítésére is ideális. Sőt, ha nagyon elszántak vagyunk, akár még pizzát is süthetünk benne. A YouTube-on keresgélve rengeteg ínycsiklandozó, rizsfőző segítségével könnyen elkészíthető receptet találhatunk. Ennek köszönhetően tehát nem véletlen, hogy a rizsfőző rengeteg kamionos számára alapfelszereltségnek számít, ha hosszú útra indul. Fontos tudni, hogy 12 és 24 V-os, valamint a 230 V-os rizsfőzőt is vásárolhatunk.

A két említett készüléktípus mellett az elektromos főzőeszközök egyik legelterjedtebb fajtája nem más, mint a mikrohullámú sütő, amely szinte egyetlen otthonból sem hiányozhat. Fontos megemlíteni azonban, hogy míg az otthon használt mikró kiválasztása gyerekjáték, addig a kamionban alkalmazott változat esetében már sok dologra oda kell figyelnünk. Egyszerű mikrót például csak áramátalakító segítségével használhatunk. Ez alapvetően egy pénztárcakímélő megoldásnak tűnik, azonban rengeteg hátránya is akad: gyorsan tönkre teszi az akksikat, nem tesz jót a kamionnak, és maga a mikró sem bírja sokáig az úton, hiszen nem arra tervezték, hogy egy izgő-mozgó kamionban üldögéljen.

Választhatunk helyette kifejezetten kamionos mikrót, ami minden szempontból megfelel az elvárásainknak: bírja a rázkódást, jó a teljesítménye, és a rendszeres használat mellett sem teszi tönkre az akkumulátorainkat. Egyetlen hátránya van csupán, mégpedig az ára. Egy kifejezetten kamionosok számára tervezett mikrohullámú sütő ugyanis 200-300.000 forint is lehet.

Cooking in a semi

  • Gázfőző: előnyök és hátrányok

A gázos főzés az elektromos főzéssel szemben nem terheli a kamion rendszereit. Ennek köszönhetően hagyományos, bevált módszernek számít. Fontos tudni viszont, hogy a nem megfelelő odafigyelés mellett veszélyesebb lehet. Használat közben elkerülhetetlen a szellőztetés, ugyanis az égés oxigént von el, és ez akár végső vacsorához is vezethet. A szabályok betartása mellett azonban a gázos főzés praktikus megoldást jelent, hiszen egyszerű, megbízható, és használatával nem kell az akkumulátorunk állapota miatt sem aggódnunk.

Még a kis gázpalackok és patronok is meglepően hosszú ideig bírják, és több alkalommal is hatékonyan használhatók. A nagy, tölthető gázpalackok pedig még inkább praktikusak. Utóbbi esetben azonban érdemes tudni, hogy a tölthetőpalackokat csak a kijelölt helyeken lehet feltölteni.

Gázos főzés esetén szintén többféle készülék közül választhatunk. Kínálatunkban elérhetőek a hagyományos gázfőző fejek, melyek 2-3 kilós palackokkal használhatók, de a patronos gázfőzők többféle változata is. Fontos viszont tudni, hogy a 2, illetve 3 kg-os palackok fülkén belül nem használhatók! A táskás gázfőzőhöz a 227 g-os palackot adunk. A kényelmes használat érdekében ajánljuk a lángelosztók használatát is. Ha csak melegítéshez keresünk megfelelő eszközt, abban az esetben a fémtestű gázfőzőt tudjuk ajánlani, 190g-os palackkal. A kényelmes használat érdekében néhány fém bögre beszerzése is jó ötlet lehet.

Végeredményben az, hogy melyik módszer – az elektromos vagy a gázos főzés – mellett döntünk, több dologtól is függhet. Egyrészt az egyéni preferenciáktól, másrészt pedig attól, hogy milyen egyéb eszközök és kiegészítők állnak rendelkezésünkre abban, hogy a kamionban készült étel mindig friss és finom legyen. Ezekkel hamarosan bővebben is foglalkozni fogunk, előtte azonban vessünk egy pillantást azokra a szabályokra, amelyek a biztonságos főzés szempontjából kulcsfontosságúnak tekinthetők.

Írott és íratlan szabályok: ezekre figyeljünk, ha a vezetőfülkét főzőfülkeként használjuk

Mint ahogyan már fentebb említettük, az elektromos készülékek esetében a terhelés a legfontosabb dolog, amire minden esetben figyelnünk kell. Sokan úgy gondolják, hogy a szivargyújtó aljzat bármit elbír. Ez azonban sajnos nem igaz, és kifejezetten oda kell figyelni rá, hogy mekkora teljesítményű eszközzel terheljük.

Abban az estben ugyanis, ha a terhelés nem megfelelő, benne van a pakliban az elektromos tűz veszélye, azaz figyelmetlenségből simán fel lehet is gyújtani a kamiont. Az elektromos főzőberendezések használatát így nem feltétlen ajánljuk szivargyújtó elosztó használatával sem. Amennyiben nincs más módunk, abban az esetben minimum az erősebb, 12A-s verziót használjuk!

A gázfőzők esetében ezzel szemben a megfelelő szellőzés az, amire mindig oda kell figyelnünk. A gázpalackból szivárgó gázok ugyanis zárt térben könnyen végzetesek lehetnek. Fontos tudni, hogy a veszélyes gázok koncentrációjára vonatkozó törvényi előírásokat szintén figyelembe kell venni a gázfőző készülék használata során. Amennyiben a törvény erről nem rendelkezik, akkor az adott készülék használata kizárólag szabad levegőn engedélyezett, ennek megfelelően tilos a fülkében használni!

A gázzal történő főzés esetén tehát mindenképp biztosítsuk a vezetőfülke szellőzését. A maximális biztonság érdekében pedig gázszivárgás jelző spray-t is használhatunk.

A biztonság mellett pedig természetesen a higiénia is fontos. Figyeljünk arra, hogy mindig, minden kellék tiszta legyen. Főzés előtt mossuk meg a kezünket és tisztítsuk meg az alapanyagokat. Amennyiben pedig az ételbe hús is kerül, a vágódeszka, a kés és az egyéb kellékek megtisztítására szenteljünk különösen nagy figyelmet.

An image from the trucking industry of a truck driver eating a sandwich

Gázpalack: hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Fontos, hogy a gázpalackok nemcsak méretüket és súlyukat, de csatlakozásukat tekintve is eltérőek. A megfelelő gázpalack kiválasztása előtt tudnunk kell, hogy milyen csatlakozása van az égőfejünknek. A gyártók ugyanis többféle szelepelést alkalmaznak, az ezekhez használható gázpalackok pedig nem felcserélhetők egymással.

A legegyszerűbb változat az úgynevezett felszúrós palack, ami egyáltalán nem rendelkezik szeleppel. Ebben az esetben az átszúrás után rá kell, hogy kössük a palackot főzőre, és egészen addig nem csatlakoztathatjuk le, amíg ki nem ürül. Ezeket a palackokat már nem igazán gyártják, balesetveszélyes mivoltuknak köszönhetően. Nehezebb a szállításuk hiszen az összeszerelt eszköz nagyobb helyet foglal, a palack pedig sérülékeny. Mivel nem tölthető, így ez a megoldás nem környezetbarát.

A manapság legelterjedtebb változatnak a menetes szelepelés számít. Ez a változat már lehetővé teszi a palack leszedhetőségét az égőfejről a főzést követően. Meglehetősen praktikus megoldás, mert az ilyen csatlakozóval ellátott eszközökhöz már kisebb, akár 100g-os palack is kapható. Megbízható, viszonylag könnyen beszerezhető, utántölthető, környezetbarát. Rosszul rákapatva tönkre mehet a menet a palackon, ezért a cserét minden esetben érdemes figyelmesen végezni.

A szelepelés harmadik típusa az úgynevezett bajonetes szelepelés. Ebben az esetben a menet helyett egy többszögletű bemélyedés található a szelepfejen, amire a főzőt elég csak rápattintani. A bajonetes csatlakozású palack megbízható, viszonylag könnyen beszerezhető, utántölthető, és környezetbarát. Ami pedig különösen jó, hogy nagyon könnyű csatlakoztatni hozzá az eszközöket.

Fontos, hogy mindig figyelmesen tekintsük át a gyártó ajánlásait azelőtt, mielőtt a főzőt bármilyen palackkal beüzemelnénk!

Small aluminum pan on a propane gas cylinder with burner for coo

Meddig használható egy gázpalack?

A gázos főzők használata esetén az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés általában az, hogy meddig használható az adott készülékhez alkalmas gázpalack. Ezt természetesen több dolog is meghatározza. Az egyik, hogy milyen méretű palackot használunk, a másik pedig, hogy milyen gyakran főzünk vele. Végül pedig az sem mindegy, hogy ehhez milyen fokozatban használjuk a főzőkészüléket.

Ezek tükrében egy 225-250 g töltősúlyú palack nagyjából 3 napi főzésre elegendő, míg egy kisméretű, 220g-s szelepes palack tartalma maximális fűtő- és főzőteljesítmény mellett nagyjából 3 órára elegendő. A gázégőkön a gyártók általában megjelölik azt, hogy az adott eszköz hány gramm gázt fogyaszt óránként. Ezért, ha szeretnénk biztosra menni, utazás előtt érdemes ennek tükrében megvásárolni a megfelelő méretű gázpalackot.

Ahogyan azt már fentebb is említettük, bizonyos gázpalackok utántölthetőek. Erre akár a kisebb, 2 kg-os palackok esetében is van lehetőségünk. Fontos azonban tudni, hogy a palackok újratöltése kizárólag az arra kijelölt helyeken lehetséges.

Egyéb kiegészítők, amelyekre a főzés során szükség lesz

Természetesen a főzéshez önmagában egy jó főzőeszköz még nem elegendő. Több olyan kiegészítőre is szükségünk lesz, ami lehetővé teszi azt, hogy mindig friss és finom étel kerülhessen a tányérra az utazás során. Az egyik ilyen dolog a hűtőszekrény vagy a hűtőláda, amelyben a főzéshez szükséges alapanyagokat, illetve magát a megfőzött ételt is tárolhatjuk abban az esetben, ha előrelátóak szeretnénk lenni.

Fontos tudni, hogy az a hűtő, ami alkalmas egy-két üveg víz vagy üdítő hűtésére, még nem biztos, hogy az étel és az alapanyagok frissen tartására is használható. A hűtőtáskákkal és boxokkal egy korábbi cikkben részletesen is foglalkoztunk, amelyből megtudhatjátok a különböző típusok közti, lényeges különbségeket, illetve azt, hogy a különböző céloknak megfelelően milyen hűtőalkalmatosságot érdemes választani.

Fontos kellék továbbá a vizeskanna, hiszen a víz mind a főzés, mind a higiénia szempontjából nélkülözhetetlen. Érdemes lehet minél nagyobb vizespalackot beszereznünk. A tapasztalat szerint egy 20 liter körüli, csappal ellátott megoldás már minden szempontból tökéletes lehet.

Annak tükrében pedig, hogy milyen fogásokat szeretnénk elkészíteni és fogyasztani az úton, nem maradhatnak el a különböző edények és evőeszközök sem. Sőt, a gázfőzőnkhöz grilltárcsát is vásárolhatunk, ami segít abban, hogy bárhol, bármikor olyan isteni grillezett húsokat és zöldségeket készítsünk, mintha csak egy hétvégi grillpartira tévedtünk volna.

Young truck driver eating lunch inside of his vehicle

Még több eszköz, amely kényelmesebbé teszik az utazást

A kényelmes utazás érdekében érdemes lehet néhány egyéb kelléket is beszerezni. Ilyen lehet például egy vízmelegítő, ami hasznos lehet a főzés során, de segít a reggeli kávé- és teafőzésben is. A vízmelegítő esetében tudnunk kell, hogy 12, vagy 24 V-os a rendszer, hiszen mindenképpen ennek ismeretében kell kiválasztanunk az eszközt. Ha pedig szóba került a kávézás, akkor nem maradhat ki a sorból a kávéfőző sem. Ebben az esetben választhatunk az elektromos kávéfőzők, valamint a hagyományos, „kotyogós” kávéfőzők közül is. Az előbbi megoldás nagy előnye, hogy gázfőző hiányában is könnyedén használható. Ez igaz az új kapszulás kávéfőzőre is.

Végül pedig hasznos lehet egy elektromos termosz, mellyel a melegen tartás a téli időben nagyon jól jön. Ha szükségünk van egy forró kávéra vagy teára, akkor a termosz elmaradhatatlan kellék. De akár víz tárolására is, ha esetleg egy instant leves elkészítéséhez, vagy bármi egyéb dologhoz hirtelen lenne egy pohár forró vízre lenne szükségünk.

Traditional trucker dish fries and gravy in carnarvon western au

Márkák, amikben megbízunk, amikben megbízhatsz!

Márkák, amikben megbízunk, 
amikben megbízhatsz!

Kosár megtekintése
a kosárba helyezve.
cart