• Rendelj a következő
  és még ma feladjuk a csomagod!

 • VÁSÁROLJ MÉG 30 000 Ft ÉRTÉKBEN AZ INGYENES SZÁLLÍTÁSHOZ!

Biztonságos szállítás csúszásgátló nélkül? LEHETETLEN!

Biztonságos szállítás csúszásgátló nélkül? LEHETETLEN!

Biztonságos szállítás csúszásgátló nélkül? LEHETETLEN! 600 196 Hetényi Convoy Ádám

Biztonságos szállítmányozás: amit a csúszásgátló szőnyegek használatáról tudni érdemes

Our approach to transport safety

A biztonságos szállítmányozás szempontjából fontos, hogy a rakomány ne mozdulhasson el, mialatt A pontból B-be kerül. Több eszközzel egyetemben ezt a célt szolgálják a csúszásgátló szőnyegek is.

Most megmutatjuk az, miért fontos a használatuk, és azt, hogyan választhatjuk ki a szállítmány szempontjából a leginkább megfelelő megoldást.

Regupol antirutschmatten5 15

Előfordulnak olyan esetek, amikor a szállítószalagok használata nem bizonyul elegendőnek. Ilyen szituációkban csúszásgátló szőnyeget is használnunk kell annak érdekében, hogy a rakományt biztonságosan rögzíhesssük.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, milyen csúszásgátló megoldások léteznek, milyen szituációban melyiket érdemes használnunk, és azt is, hogyan kell megfelelően alkalmaznunk őket a balesetek megelőzése és a súlyos büntetések elkerülése érdekében!

A csúszásgátló szőnyegek feladata

Sokszor előfordul, hogy a szállítás során a rakomány spaniferekkel történő rögzítése önmagában még nem elég. Ha azonban a hevederes rögzítés nem képes százszázalékosan biztosítani azt, hogy a szállítmány ne mozduljon el, akkor a szállítmányban és az autóban is könnyedén keletkezhet százezres, akár milliós nagyságrendű kár.

A csúszásgátók feladata éppen ezért az, hogy a padló és a rakomány közé helyezve növeljék a súrlódási tényezőt, ezáltal pedig megakadályozzák a nemkívánatos mozgást és a szállítmány sérülésének kockázatát.

Csm regupol galerie regupol cargo mat 7210 04 b64e545d97

A csúszásgátló szőnyegek speciális gumigranulátumból készülnek, melynek anyaga és felülete képes jelentősen növelni a raklapok tapadóképességét. A módszer azért is nagyon hatékony, mert 0,2-ről 0,6-nál magasabbra is képes növeli a raklap és a jármű fémpadlója közötti súrlódási együtthatót, mely már önmagában képes részben vagy teljes egészében megoldani a rakomány rögzítését.

Anti slip grit top garage flooring (6) 1200x900

Az EN 12195-1 rendeletben foglaltak alapján a biztonságos szállítás során a gumiszőnyeg alkalmazása esetén legalább μ=0.6 súrlódási tényezővel kell számolnunk. A gyakorlatban ez az érték persze magasabb is lehet.

A súrlódási együttható pontos értéke sok dologtól függ. Például:

 • a páratartalomtól
 • a hőmérséklettől
 • a rakfelület szennyezettségétől
 • a rakomány és a rakfelület felületi érdességétől
 • a vertikálisan ható erők, valamint a rakomány és a rakfelület érintkező felületei
 • közötti aránytól
 • a toló-, ill. mozgatóerők nagyságától és jellegétől,
 • stb.

A lényeg, hogy minél nagyobb a súrlódási együttható, azaz minél nagyobb a tapadás a teher és a padló között, a rakomány annál nehezebben fog elmozdulni. A tökéletes eredmény érdekében a csúszásgátló szőnyeget mindig tiszta, portalanított és zsírtalanított rakodófelületen kell elhelyeznünk.

Bizonyos esetekben a rakomány kikötés, lekötés, támasztás nélkül is stabil maradhat. A csúszásgátló önmagában azonban még nem mentesít az egyéb rögzítési módok, például a spaniferek és az élvédők használatától.

Érdemes azonban tudni, hogy a jó csúszásgátló szőnyegek rendkívül hasznosak, hiszen lényegesen csökkenthetik a lekötözéshez szükséges erőt (akár a felére az eredetileg szükséges erő felére is), ezáltal pedig azt is garantálják, hogy a biztonságos szállításhoz kevesebb hevederre legyen szükségünk.

Regupol webbing protectors lashings transport 3 1

Hogyan választható ki a megfelelő csúszásgátló?

A csúszásgátló szőnyegek többféle anyagból is készülhetnek, például poliuretánból vagy egyéb, összetett gumigranulátumból. A komplex gumigranulátumból készült csúszásgátlók legfőbb jellemzője, hogy rendkívül strapabíróak és jól terhelhetők. A tekercses kivitelű, kiváló minőségű szőnyegek pedig jó teherbírásuk mellett arról is híresek, hogy számos anyaggal szemben ellenállóak is. Így a savaktól vagy olajoktól sem kell őket félteni.

Ez azt jelenti, hogy a tökéletes csúszásmentes szőnyegek nemcsak az árut védik meg a sérüléstől, de a szállítás közbeni kisebb szivárgások esetén védőrétegként is funkcionálnak a rakomány és a jármű platója között.

De a választás során az anyagminőség mellett fontos az anyagvastagság is. A csúszásmentes szőnyeg vastagsága egyrészt ugyanis meghatározza azt, hogy milyen nehéz lehet a biztosítandó áru. Másrészt pedig a szőnyegnek annál vastagabbnak és minőségibbnek kell lennie, minél egyenetlenebb a padló, melyen a rakományt szállítjuk.

S l500

Fontos továbbá, hogy a csúszásgátló szőnyegek különböző méretekben kaphatók, melyek közül minden esetben olyat kell választanunk, ami alkalmazkodik a rakomány típusához és méretéhez. Ennek persze nemcsak kényelmi szempontból van jelentősége. Abban az esetben ugyanis, ha a méret és/vagy a csúszásgátló elhelyezése nem megfelelő, a hatósági szervek az ellenőrzés során bírságot szabnak ki a jármű vezetőjére.

A csúszásgátló szőnyeg rakományhoz mért méretpontossága szerencsére gyorsan ellenőrizhető. Fontos, hogy a védőrétegnek minden esetben láthatónak kell lennie, és az Euro-raklap talpai alatt vagy épp a szállított elemek között minden esetben ki kell látszódnia.

A legnépszerűbb szőnyegek 15-30 centiméter szélesek, de igény szerint 100 cm-nél nagyobb szélességű szőnyegeket is elérhetők. A szőnyegek vastagsága 3 és 8 milliméter között mozog, és minél vastagabb a szőnyeg, annál nagyobb a maximális teherbíró képessége.

A számunkra megfelelőt pedig minden esetben a rakomány fajtájától, a rakomány tömegétől, illetve a szállítási körülményektől függően kell megválasztanunk.

04 antirutsch 002 011 800x800

Előírások a csúszásgátló szőnyegek használatával kapcsolatban

A rakomány biztosításához alkalmas csúszásmentes szőnyegekkel kapcsolatos előírásokat a VDI 2700 irányelv tartalmazza. A szabályzat meghatározza, hogy csúszásgátlónak kizárólag az olyan szőnyeg használható, mely a legmagasabb követelményeknek felel meg mind a szakítószilárdság (min. 0,6 N/mm²), mind a szakadási nyúlás (min. 60%), mind pedig a statikus súrlódás terén.

Ez azt jelenti, hogy szállítmányozásra kizárólag erre a célra tervezett csúszásgátló gumiszőnyeget használhatunk, a hagyományos, építkezési és gumiszőnyegek nem megfelelőek.

Fontos továbbá, hogy a rakomány biztosításához nem szabad kizárólag szőnyeget használni. Ez a megoldás az átfogó biztosítás egy eleme, az előírásoknak megfelelő, biztonságos rögzítés érdekében pedig kötelező rögzítőhevedereket és más termékeket is használnunk.

A tekercsben vagy kész termékként is rendelhető csúszásgátló gumiszőnyeg nem csak a szállításra használt jármű padlóján, hanem a rakomány biztosításához a hevederek alatt vagy rakatolásnál köztes rétegként is használatos.

Mt csúszásgátló lap pdplarge mrd 532147 pam 00 00 00 4687542

Meddig használható a csúszásgátló gumiszőnyeg?

A csúszásgátló gumiszőnyegek nagy előnye, hogy erős gumigranulátumból készülnek. Ennek köszönhetően alacsony árfekvésük ellenére is tartósak és hosszú ideig használhatók maradnak.

Legyen azonban bármennyire megbízható és időtálló is egy megoldás, fontos, hogy az elhasználódás látható jelei esetén a csúszásgátló szőnyeget már cserélnünk kell. Ebben az esetben ugyanis már nem biztos, hogy megfelelően el tudja látni feladatát, ami egyrészt balesetveszélyes, másrészt az egyre szaporodó közúti ellenőrzések idején rendkívül rizikós is.

Ilyen egyértelmű jelnek tekinthetők az alábbiak:

 • kopott, morzsolódó felület
 • hatékonyságot csökkentő felületi szennyeződés
 • szakadás, hiányzó részek
 • tartós deformáció vagy összenyomódás
 • megduzzadt felületrészek
 • rugalmasság elveszítése

A csúszásgátlót abban az esetben, ha sérült, deformálódott, elhasználódott, nem megfelelő méretű vagy vastagságú, semmiképp sem szabad használnunk. Egyrészt biztonsági okokból, hiszen könnyen megeshet, hogy a szállítás során ennek köszönhetően kár keletkezik a rakományban (és akár a szállításra használt járműben is). Másrészt pedig azért, mert a nem megfelelő csúszásgátló használata egy ellenőrzés esetén komoly büntetést von maga után.

 

Márkák, amikben megbízunk, amikben megbízhatsz!

iveco logo
man logo
mercedes logo
renault logo
scania logo
volvo logo
Daf logo
1