30 000 Ft left for free shipping

Vásárolj még 30 000 Ft értékben az ingyenes szállításhoz!
0
Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

Hogy ne kelljen félnünk a tűztől: minden, amit a tűzoltó készülékek használatáról tudni érdemes

EgyébTanácsok és tippek

A szállítmányozás olyan szakma, melyben rendkívül fontos a biztonság. Éppen ezért nemcsak a szállítmány és az autó, de a sofőr testi épsége szempontjából is akadnak olyan szabályok, melyeket a szállítmányozással foglalkozó cégeknek be kell tartaniuk. Ilyenek többek közt a tűzoltó készülékekre vonatkozó előírások is, melyek betartása alól egyetlen kamionos, fuvarozó vagy speditőr sem lehet kivétel.

De milyen szabályok vonatkoznak egész pontosan a tűzoltó készülékekre? Milyen típusú készüléket kell az autóban tartanunk annak érdekében, hogy egyszerre érezhessük magunkat biztonságban és a büntetéseket is elkerüljük?

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat az alapvető dolgokat, melyeket a szállítmányozással foglalkozó cégeknek és vállalkozóknak, valamint a sofőröknek mindenképp tudniuk kell a tűzoltó készülékek birtoklásával és használatával kapcsolatban.

A tűzoltó készülékek alapvető adatai: mi az, amit feltétlenül tudnunk kell?

A tűzoltó készülék egy tűzvédelmi eszköz, melyből a benne található tűzoltó anyagot belső nyomás hatására a tűzre tudjuk irányítani. A tűzoltó készülék segítségével ilyen módon a tűz megszüntethető, a veszély pedig elhárítható.

Abban az esetben, ha tűzoltó készülékre van szükségünk, több fajtából is választhatunk. Először is fontos meghatároznunk azt, hogy a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően milyen méretű eszközre lesz szükségünk.

A hordozható tűzoltó készülék olyan eszköz, amely kézzel kezelhető és kézben hordozható, üzemképes állapotban tömege legfeljebb 20 kg. A mozgatható tűzoltó készülék ezzel szemben 20 kg össztömeg feletti, kézzel szállítható, mozgatható és maximum 150 kg vagy 150 liter névleges töltetmennyiségű készülék.

Léteznek még úgynevezett műszaki követelmény alá nem tartozó (nagy méretű) tűzoltó készülékek, mobil tűzoltó rendszerek is, melyek 150 kg pornál, 150 liter vízalapú oltóanyagnál vagy 50 kg szén-dioxidnál nagyobb névleges töltetmennyiségű tűzoltó készülékek.

A megfelelő méreten túl minden tűzoltókészülék rendelkezik egy szabvány szerinti besorolással, ami segít megtudni azt, hogy milyen típusú tüzeket tudunk eloltani a segítségükkel. Ez az információ a készülék palást matricáján olvasható, ahol az oltóteljesítmény és a használat lépései is megtalálhatók. Ennek a minősítésnek 3 kategóriája létezik, melyeket az alábbi egységtüzekkel jellemeznek:

  • A kategória: meghatározott méretű, darabszámú 10-15% nedvességtartalmú erdei fenyő hasábokból összerakott máglya tüzét kell eloltani
  • B kategória: megadott méretű tálcatűz 1/3 rész vízrétege 2/3 rész benzin, melyet a gyújtástól számított egyperces előégetés után kell eloltani
  • C kategória: egy 33 kg-os propán-bután gázpalackra kötött meghatározott méretű cső végén kiáramló gáz meggyújtásával létrehozott tüzet kell eloltani

A tűzoltó készülékek oltóanyagok szerinti csoportosítása

A különböző típusú tüzek oltása során különböző típusú tűzoltó készülékeket kell alkalmaznunk. A tűzoltó készülékek éppen ezért az alkalmazott oltóanyag szerint is csoportosíthatók. Ez alapján az alábbi készülékeket különböztethetjük meg:

  • Vízzel oltók: a vízzel oltó készülékek szilárd anyagok tüzeinél alkalmazhatóak. Bizonyos készülékek 1000 V villamos feszültségig használhatók.
  • Habbal oltók: a habbal oltó készülékek szilárd, folyékony, illetve cseppfolyós szilárd anyagok tüzeinél egyaránt használhatók. Gumi- és műanyagtüzek esetén ez tekinthető a leghatékonyabb megoldásnak. Bizonyos készülékek az olajok és zsírok tüzeinek oltására is alkalmasak. A bevizsgált készülékek villamos feszültség alatt 1000 V-ig használhatóak.
  • Porral oltók: a porral oltó készülékek a hazai piacon talán a legnépszerűbb készülékek. Ennek egyik oka, hogy rendkívül jó áron elérhetők. A porral oltó készülékek közül a “BC” töltetű készülékek elsősorban tűzveszélyes folyadékok és gáztüzek oltásához, míg az “ABC” töltetű készülékek - a fentieken túlmenően - lánggal és parázslással égő szilárd anyagok tüzének az oltására alkalmasak. Villamosfeszültség alatt használatuk 1000 V-ig javasolt. Érdemes őket megfontoltan alkalmazni, hiszen használatuk károkozással is járhat és akár vészhelyzetet is előidézhet.
  • Szén-dioxiddal (CO2) oltók: a szén-dioxiddal oltó készülékek folyadék- és gáztüzek esetén alkalmazhatók. Villamos feszültség alatti oltásnál az egyik legjobb választást jelentik, hiszen akár 30 kV-ig is használhatók. A CO2 az egyik legtisztább oltóanyag, elektromos tüzek esetén is ajánlott a használata, nem okoz károkat a berendezésekben, szemben a porral oltó készülékekkel, amik működésképtelenné is tehetik azokat. Azonban zárt térben fokozott odafigyeléssel kell használni.

Mit kell tudni a különböző tűzosztályokról?

Az éghető anyagokat tulajdonságaik alapján különböző tűzosztályokba soroljuk. Ezeket a tűzosztályokat az ABC betűivel jelöljük, az alábbi módon:

    • A tűzosztály: Szilárd szerves anyagok tüze
    • B tűzosztály: Folyékony vagy cseppfolyós szilárd anyagok tüze
    • C tűzosztály: Éghető gázok tüze
    • D tűzosztály: Fémek tüze
    • F tűzosztály: Olajok és zsírok tüze

Mit jelent a tűzoltókészülékek oltási teljesítménye?

Egy készülék feliratozásán minden esetben látható egy szám-betű páros, mely az oltási teljesítményt jelöli. Ez egy olyan adat, melyet a gyártóknak kötelező megadniuk, és általában a készülék minimális oltási teljesítményét jelöli. De mit is jelent pontosan az oltási teljesítmény?

Vegyük példának az 55A 233B C feliratú tűzoltó készüléket. A betű minden esetben a már fentebb említett tűzosztályt jelöli, azaz a készülék milyen jellegű tüzek oltására alkalmas. Ebben az esetben az 55A a vizsgálati egység tűzhosszát jelenti, azaz a készülék a bevizsgálás során egy 5,5 méter (550 cm) hosszú máglyarakást tudott eloltani. Lényegében tehát a betű előtt látható számot tízzel kell szoroznunk annak érdekében, hogy megkapjuk, hány centiméteres tűzhossz eloltására képes az adott készülék.

A 233B ezzel szemben azt jelenti, hogy a bevizsgálás során az adott tűzoltó készülék mekkora heptán + víz egyveleget volt képes eloltani. Ez a készülék 233 liter eloltására elegendő. Itt tehát nem kell szoroznunk vagy osztanunk, a szám alapvetően azt jelöli, hány liter víz-heptán egyveleg oltására képes ideális esetben a készülék.

Végül pedig a C jelölés mellett azért nem találunk számot, mert az éghető gázok esetében csak azt vizsgálják, hogy a készülék alkalmas-e azok oltására, vagy sem. Amennyiben a C jelölésmegtalálható, az azt jelenti, hogy a készüléket bevizsgálták és a gáztüzek oltására is alkalmazható.

Mire elég egy 6 kg-os tűzoltó készülék?

Az, hogy egy készülék mennyire hatásos a tűzzel szemben, több dologtól függ. Leginkább attól, hogy milyen anyaggal van töltve és milyen nyomással rendelkezik. Ma már akár kétszeres teljesítménnyel is rendelkeznek készülékek azonos oltóanyag mennyiség esetén, éppen ezért a kisebb méret egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy tűzoltó készülék kevésbé lenne hatékony.

Míg azonban a személygépjárművek esetében elegendő egy 2 kg-os porral oltó készülék, addig a kisteherautók és személygépjárművek esetében már nagyobbal kell számolnunk. Ennek oka, hogy itt már az áru oltására is gondolnunk kell.

1 db 6 kg-os ABC porral oltó készülék 3,5–12 tonna oltásáig elegendő, míg 12 tonna felett 1 db legalább 12 kg-os vagy 2 db legalább 6 kg-os ABC porral oltóra lesz szükség a tűzvédelem szempontjából biztonságos áruszállítás érdekében.

Milyen tűzoltó készüléket kell a teherautóban tartani?

Személyautók esetében két 2 kg-s ABC porral oltó vagy 2 literes habbal oltó készülék használata ajánlott, míg kisteherautók esetében 6 kg-os ABC porral oltók ajánlottak. Ebben az esetben ugyanis már nemcsak a jármű, de a szállított áru oltásával is számolni kell.

Tehergépjárműveknél és közúti forgalomban is résztvevő gépeknél az össztömegtől függően adja meg a jogszabály a szükséges mennyiséget. Ennek tükrében tehergépkocsin, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön, továbbá a tehergépkocsiból és pótkocsiból, valamint nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvényen, amelynek megengedett legnagyobb össztömege

  • meghaladja a 3500 kg-ot, de legfeljebb 12 000 kg: 1 db legalább 6 kg-os
  • meghaladja a 12 000 kg-ot: 1 db legalább 12 kg-os vagy 2 db legalább 6 kg-os

A, B és C tűzosztályú “1” tüzek oltására alkalmas, szabványos “2”, por oltóanyagú hordozható, porral oltó tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani a járműtűz eloltására.

Az alábbi táblázat átláthatóan megmutatja azt, egy adott gépjárműben – legyen szó akár teherautóról, vagy kamionról, akár mezőgazdasági járműről – milyen méretű és hány darab tűzoltókészülékre lesz szükség.

A veszélyes anyagot szállító járművön a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó jogszabályban (ADR) előírtaknak megfelelő, de legalább a fentebb látható bekezdésben említett tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.

Mezőgazdasági gépek esetében és kalászos termények betakarítása során a 6 literes habbal oltó készülék a leginkább ajánlott választás, az ABC porral oltóval készülékkel ugyanis kevésbé leszünk hatékonyak.

A tűzoltó készülékek szállítása és tárolása

A szabályok betartása és a megfelelő mértékű biztonság érdekében a tűzoltó készülék rögzítése is fontos. A járműveken a vonatkozó jogszabály szerint elhelyezett tűzoltókészüléknek például mindig hozzáférhetőnek kell lennie. Olyan módon kell rögzíteni, hogy az a legkedvezőtlenebb helyen keletkező tűz oltására is a legrövidebb idő alatt felhasználható legyen. Vontatás esetén pedig a vontató jármű és a szállítmány tűzvédelmére is felhasználhatónak kell lennie.

Fontos szabály továbbá, hogy a porral oltó tűzoltó készüléket függőlegesen vagy a függőlegestől legfeljebb 15 fokos szöggel eltérő helyzetben kell a járművön készenlétben tartani.

Tárolás során lényeges az is, hogy olyan tárolási megoldás mellett döntsünk, mely az adott súlyú és méretű készüléket a szállítás során képes biztonságos, stabil módon rögzíteni.

A tárolásra választhatunk egyszerű fém tartókonzolt vagy tartódobozt is, melyek garantálják a rázkódástól mentes, biztos szállítást. A konzol a jármű karosszériájához vagy falához is egyszerűen és hatékonyan rögzíthető, míg a tartódoboz használata leginkább a jármű falához csavarozva ajánlott. A dobozban tárolt tűzoltó készülék egyszerre biztonságban szállítható és a sérülésektől is megóvja a készüléket, így jóval tovább képes megőrizni annak működőképes állapotát.

A Convoy.hu webshopjában kapható tűzoltó készülék tartók segítenek abban, hogy a megvásárolt készülékek a szabályoknak megfelelő módon, hatékonyan és biztonságosan rögzíthetőek legyenek az adott járműben.

A tűzoltó készülékek karbantartása

Sokan úgy gondolják, hogy a tűzoltó készülékek megvásárlásával teljesítik kötelességüket, majd pedig megfeledkeznek azok rendszeres karbantartásáról. Ez azonban több szempontból is hiba. Egyrészt azért, mert a nem megfelelően karbantartott készülékek használata nem biztonságos, másrészt pedig azért, mert ugyanúgy büntetés jár értük, mintha nem rendelkeznénk az előírásnak megfelelő készülékekkel.

Sose felejtsük el tehát azt, hogy a tehergépjárműveken, mezőgazdasági erőgépeken tartott készülékeket is karban kell tartani.

A karbantartás alapvetően évenként kötelező, fontos azonban tudni, hogy a folyamatból 3 félét is megkülönböztetünk. Létezik alap/közép/teljes körű karbantartás is. Hogy melyiket kell elvégeznünk, az a készülék életkorától függ. Az alábbi táblázatban összefoglaltunk minden fontos információt, amit ezzel kapcsolatban tudni érdemes:

Fontos tudni, hogy a készülék karbantartását kizárólag karbantartó szervezet vagy felülvizsgáló végezheti. Az alapkarbantartás akár a helyszínen is elvégezhető, a közép és teljes kőrű karbantartáshoz azonban az adott készüléket műhelybe kell szállítani.

A készenlétben tartónak a karbantartás ideje alatt is gondoskodnia kell arról, hogy megfelelő darabszámú készülék legyen az adott járműben.

A karbantartás a hivatalos tűzoltó készülék felülvizsgáló szervezeteknél, például az Országos Tűzvédelmi Szolgáltató Kft.-nél igényelhető, akik az ország teljes területén szerződésben állnak különböző karbantartó műhelyekkel. Ilyen módon a karbantartás a lehető legrövidebb idő alatt kivitelezhető.

Ognetushiteli dym fon

Minőség és megbízhatóság: fontos, hogy ne spóroljunk a tűzoltó készüléken

Abban az esetben, ha a járművön nincs megfelelő tűzoltó készülék, a hatóság bírságot szab ki. A bírság mértéke 20.000 forinttól 50.000 forintig terjedhet. A tűzoltó készülék karbantartásának hiánya esetén szintén tűzvédelmi bírságot kell kiszabni, ennek mértéke 10.000 forinttól 30.000 forintig terjedhet.

Éppen ezért fontos, hogy midig odafigyeljünk arra, hogy a járműveken előírt tűzoltó készülékekkel rendelkezzünk, és azok megfelelő karbantartásáról is gondoskodjunk. Egy tűzoltó készülék beszerzési ára mindössze pár ezer forint, ezért cserébe pedig nemcsak a büntetéseket kerülhetjük el, hanem biztonságban is érezhetjük magunkat (illetve szállítmányunkat is) a mindennapos munka során.

A Convoy.hu kínálatában mindenki 1 kg és 12 kg között megtalálhatja azt a tökéletes minőségű tűzoltó készüléket, mely minden szempontból megfelelő számára. Az általunk forgalmazott készülékek minden jogszabálynak megfelelnek, emellett pedig hatékonyak és biztonságosak is egyeben.

Személygépkocsik esetében a tehergépjárművekkel ellentétben nem kötelező a tűzoltó készülék megléte, azonban ilyen esetekben is fő az óvatosság. Egy elektromos hiba miatt is könnyen keletkezhet ugyanis tűz, így jó, ha az autóban legalább egy 1 kg-os tűzoltó készülék vagy spray található. Ezzel a tűz okozta, százezres (vagy akár milliós) nagyságrendű kár mellett a személyi sérülés és egyéb kellemetlenségek is könnyedén és hatékonyan elkerülhetők.

Márkák, amikben megbízunk, amikben megbízhatsz!

Márkák, amikben megbízunk, 
amikben megbízhatsz!

Kosár megtekintése
a kosárba helyezve.
cart