• Rendelj a következő
    és még ma feladjuk a csomagod!

  • VÁSÁROLJ MÉG 25 000 Ft ÉRTÉKBEN AZ INGYENES SZÁLLÍTÁSHOZ!

Egyéb

Hűtött áru-forgalmazás: a legnagyobb teher a járművön van 800 800 Hetényi Convoy Ádám

Hűtött áru-forgalmazás: a legnagyobb teher a járművön van

Hűtött áru-forgalmazás: a legnagyobb teher a járművön van

Hutokocsi

A hűtött élelmiszer-forgalmazás egy olyan összetett rendszer, amely biztosítja az áru biztonságos eljutását az eladótól a vevőig. A hűtött árut útközben éri a legtöbb kockázat, épp ezért nem mindegy, hogy milyen járművel, milyen hűtőberendezéssel, és milyen flottakezelővel állunk szerződésben. Legnagyobb felelősség, a legnagyobb teher a fuvarozóknál van.

Az MHC Mobility operatív lízing keretein belül ebben is segíti ügyfeleit.

A gyorsaság és a rugalmasság miatt az élelmiszer vállalatok főleg a közúti fuvarozást választják. A szállítás módját a termék kategória hatósági előírása határozza meg. Például az állati eredetű termékek szállításakor mindenképpen hőszigetelt szállítási eszközt kell alkalmazni: hűtőládát, fagyasztót vagy hűtő-melegítő berendezést.

Shutterstock 788807770

Az alacsony hőmérsékleten szállítható élelmiszert csak az arra alkalmas, korszerű hűtőberendezéssel, valamint a szállítás folyamán a hőmérséklet változásait követő és rögzítő készülékkel felszerelt járműben lehet fuvarozni. A thermográf, amelyről a hőmérséklet állandó dokumentálását végzi, a hűtőrendszerből elkülönülő hőmérő egység, amely akkor is működik, amikor a hűtőrendszer meghibásodik vagy fals adatokat mér. A hőmérsékleti értékek rögzítése és tárolása mellett ezek az eszközök gyakran rendelkeznek egyéb funkciókkal is, ilyenek a leolvasztás, a termosztát szabályozása, valamint az ajtónyitások idejének nyomon követése. A jogszabályi rendelkezések a szállítás alatti hőmérsékletet egyértelműen meghatározzák, és a hűtőlánc minden szereplőjét kötelezik az előírások betartására az élelmiszerlánc összes állomásán, ezért fontos, hogy a szállító jármű minden körülmények között garantálni tudja a megfelelő hőmérsékletet, illetve vész esetén a járművet biztosító cég még az áruban keletkezendő kár beállta előtt tudjon biztosítani cseregépjárművet.

Hutokocsi 2

A kontrollált hőmérsékletű termékek szállítása olyan fogyasztási árucikkeket garantál a végfelhasználónak, amelyek az emberi egészség szempontjából biztonságosak, és ezért nagyon fontos, hogy a szállítás az előírásoknak megfelelően történjen. A jogszabályok betartása biztosítja, hogy az élelmiszer szállítás károsodás nélkül és fertőzésmentesen történik, valamint kiküszöböljük az átrakodás, tárolás és szállítás alatt fellépő kockázatok hatásait az, így garantálva a magas minőség megtartását a termelőtől a tányérunkig.

Az áru sajátosságainak megfelelően a szállítási hőmérsékletnek az adott termékhez kell alkalmazkodnia. A hőmérséklet-tartomány a leggyakrabban -25°C és +25°C között van. Az élelmiszer-ellátási láncban ezért speciális járműveket, főként különböző típusú hűtőkocsikat alkalmaznak. Az emeletes hűtőkocsikban két szinten lehet szállítani az árut, így több terméket lehet felrakodni a jármű polcaira minőségromlás nélkül. Méltán népszerűek a válaszfalas hűtőkocsik is. Ez a megoldás olyan helyzetben bizonyul hasznosnak, amikor a termékeket különböző hőmérsékleteken kell szállítanunk – így gazdaságosan lehet maximalizálni a kiszállított áru mennyiségét az előírások pontos betartása mellett. A hűtött szállításhoz izotermeket is használunk. Ezek hűtőberendezések nélkül is fenntartják a kívánt hőmérsékletet különleges hőszigetelő anyagok segítségével – ez rövid távú szállításra megfelelő lehet, de a tartós biztonságot a hűtős járművek jelentik. Gondoljunk bele, ha a szállítási idő egy közúti baleset vagy forgalmi akadály miatt több órával meghosszabbodik, és a fagylaltunk máris kiolvadt.

White refrigerator truck, delivery cargo van, thermo transport

Az élelmiszeripari cégek elvárásaival összhangban az MHC MOBILITY a teherautóbérlet szolgáltatások széles kínálatával rendelkezik az élelmiszerszállítás terén is, hogy minél tökéletesebben biztosítsuk partnereinknek a hűtőláncot. Rövid- és hosszútávra egyaránt bérelhető hűtős furgonjaink minden előírásnak megfelelnek, hűtőkocsi bérlés esetén csak a hőfokot kell a kívánalmaknak megfelelően beállítani.

Az MHC MOBILITY a hűtőlánc előírásainak megfelelő speciális járművet kínál rövidtávú, vagy hosszútávú tartósbérletre, és a szolgáltatásaink keretén belül minden felmerülő feladatot magunkra vállalunk.

Ezenfelül 24 órás segítségnyújtást és csereautót biztosít az MHC Mobility a jármű meghibásodása esetén. Ez a szolgáltatás maximális mobilitást és biztonságot kínál az élelmiszerszállító cégeknek, így garantáljuk szolgáltatásaik folyamatos működését.

Egyezseg 1

Az MHC MOBILITY tapasztalata és szakértelme az élelmiszeripari szállítás terén lehetővé teszi az egyedi élelmiszeripari igényeknek megfelelő járművek kiépítését, mint például az egyedileg temperálható zónák egy járművön belül, a speciális házhozszállítási igényekkel együttesen. Ezáltal biztosítjuk, hogy az élelmiszereket ügyfeleink a legmegfelelőbb hőszigeteléssel szállítsák, így azok fogyasztása biztonságos, és a fuvarozást végző partnereink sikerrel juttatják célba áruikat nap mint nap.

Válassza az vállalkozása és az élelmiszerek biztonsága érdekében az MHC Mobility által kínált teherautó tartósbérlet megoldásait

Shutterstock 1171922260 szerk

Convoy Truck Shop

Hogy ne kelljen félnünk a tűztől: minden, amit a tűzoltó készülékek használatáról tudni érdemes 800 533 Hetényi Convoy Ádám

Hogy ne kelljen félnünk a tűztől: minden, amit a tűzoltó készülékek használatáról tudni érdemes

A szállítmányozás olyan szakma, melyben rendkívül fontos a biztonság. Éppen ezért nemcsak a szállítmány és az autó, de a sofőr testi épsége szempontjából is akadnak olyan szabályok, melyeket a szállítmányozással foglalkozó cégeknek be kell tartaniuk. Ilyenek többek közt a tűzoltó készülékekre vonatkozó előírások is, melyek betartása alól egyetlen kamionos, fuvarozó vagy speditőr sem lehet kivétel.

read more

Nem tudod mikor kik és hol használhatják a villogókat? Itt a válasz! 800 360 Hetényi Convoy Ádám

Nem tudod mikor kik és hol használhatják a villogókat? Itt a válasz!

Látni és látszani: minden, amit a villogók használatáról tudni érdemes

Villogo1

A szállítmányozásban, az építőiparban és más területeken is fontos, hogy egy adott jármű észrevehető legyen. Ebben segítenek az olyan megkülönböztető és figyelmeztető jelzések is, mint a villogók, melyek feladata, hogy felhívják a sofőrök figyelmét arra, hogy bizonyos helyzetekben elsőbbséget élvezünk.

De milyen szabályok vonatkoznak a villogók használatára? Kik alkalmazhatnak például sárga villogót a járművükön, és milyen célból? Ha pedig az előírásoknak megfelelő villogót szeretnénk használni, milyen típust kell vagy érdemes választanunk?

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat az alapvető dolgokat, melyeket a közlekedés során használt villogókról tudni érdemes.

1643363794376

Megkülönböztető és figyelmeztető jelzés: ezek a lényeges különbségek

A járműveken használt villogóknak több fajtája létezik. Amennyiben színük szerint különböztetjük meg őket, beszélhetünk megkülönböztető jelzésekről és figyelmeztető jelzésekről. Az előbbi kategóriába tartoznak a kék és a piros színű villogók, míg az utóbbi kategória a sárga színű villogóké.

A kék és piros megkülönböztető jelzésekkel leginkább hatósági, egészségügyi és kormányzati járműveken találkozhatunk. Ennek oka, hogy a törvény szerint a megkülönböztető jelzések tulajdonosai, például a mentők vagy rendőrök bizonyos helyzetekben, a fény- és hangjelzés használatával mentesülhetnek közlekedési szabályok betartásától.

Ennek értelmében a kék és piros megkülönböztető jelzések kizárólag az emberi életet, a testi épséget, az egészséget, a vagyoni javakat, az emberi környezetet közvetlenül fenyegető veszély elhárítása, nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség teljesítése, kármentés, a honvédelem, a nemzetbiztonság és a közbiztonság védelme, továbbá a kiemelt államérdekből ellátandó feladatok végrehajtásáért felelős járműveken használatosak.

A sárga színű villogók feladata ezzel szemben eltérő. Nem megkülönböztető, hanem figyelmeztető jelzésként szolgálnak. Azt jelentik, hogy a sárgán villogó fényjelzést használó járművet csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, mellette elhaladni, vagy megelőzni. Ennek tükrében nem meglepő, hogy sárga villogóval gyakran találkozhatunk építőipari gépek, vagy szállítmányozó járművek esetében.

Fontos tudni, hogy figyelmeztető jelzés alatt kizárólag borostyán sárga színű fényjelzést értjük, más színű fényjelzést (tiszta fehér, zöld, stb.) ebben a kategóriában a jogszabály nem ismer el.

1643363794413

Halogén vagy LED? Milyen villogót érdemes választani?

Nemcsak a villogók felhasználási területeit, hanem azok típusát tekintve is tehetünk különbségeket. Választhatunk ugyanis hagyományos halogén és LED-es villogók közül. Előbbiek használata már kevésbé jellemző, hiszen a halogén villogók kevésbé energiatakarékosak.

Ezzel szemben a LED-es technológia amellett, hogy rendkívül megbízható, hosszú élettartamot és alacsony fogyasztást is garantál. a LED fényereje meghaladja az eredeti fényerő 70%-át, és akár 50-szeres élettartamot is biztosít a hagyományos, halogén villogókkal szemben.

Éppen ezért a tevékenység jellegétől függően érdemes a LED-es villogók használata mellett dönteni, hiszen ezzel egyrészt energiát és pénzt spórolhatunk, másrészt pedig egy hosszú távon megbízható megoldással vértezhetjük fel magunkat.

1643365424914 1643365424908

Ki használhat sárga villogót Magyarországon?

Annak ellenére, hogy sárga villogót bárki vásárolhat, ez nem jelenti azt, hogy bárki használhatja is. A járműre való felszerelést ugyanis a 2007 óta érvényben lévő 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet szabályozza.

A jogszabály szerint az első, nagyobb csoportba azok a járművek tartoznak, melyekre engedély nélkül szerelhetjük fel a sárga figyelmeztető jelzést. Ebbe a csoportba tartoznak az útépítők, a hulladékszállítók, a mezőgazdasági erőgépek, a bizonyos méretet meghaladó járművek, a közlekedési hatóság ellenőrző járművei, a polgárőrök és néhány hasonló tevékenység.

Mivel a lista meglehetősen hosszú, így érdemes a sárga villogó beszerzése előtt mindenképp pontosan áttanulmányozni a fentebb említett, 12/2007. (III. 13.) IRM rendeletet.

Egy másik csoportba tartoznak az olyan járművek, melyek szintén használhatnak sárga villogót, azonban a használatához külön engedélyre van szükségük. Ebbe a csoportba több jármű is tartozik.

Például:

  • a radioaktív anyagot szállító,
  • a külön jogszabályban megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó járművet rendszeresen kísérő,
  • az elromlott jármű vontatását vagy a közúton elromlott jármű hibaelhárítását rendszeresen végző,
  • a járművek hatósági elszállításához, illetve a kerékbilincs alkalmazása során rendszeresen használt,
  • a pénz- és értékszállítást – személy- és vagyonvédelmi tevékenység keretében vagy pénzügyi szolgáltatást végző szervezet által üzemeltetett – rendszeresen végző,
  • a biztonsági okmányok védelmének rendjéről szóló kormányrendeletben meghatározott biztonsági okmányok szállítását szerződés alapján végző szervezet által üzemeltetett, biztonsági okmányok szállítását rendszeresen végző jármű.

Azok számára, akiknek a sárga figyelmeztető jelzés engedélyeztetése szükséges, engedélyeztetési kérelmet kell benyújtaniuk az illetékes hatóság felé. Ezt az RI-0300 űrlap azonosítón, ügyfélkapus eléréssel tehetik meg.

A hatóságnak joga van visszavonni a már kiadott, a sárga lámpára vonatkozó engedélyt abban az esetben, ha az adott jármű jogosító körülményeiben, a jogosultságra okot adó tényekben, vagy az üzembentartó személyében változás történt.

Amennyiben az üzembentartó nem a jogszabályoknak megfelelően használja a sárga villogót, abban az esetben a hatóság kötelezni fogja az üzembentartót a jelzés leszerelésére.

1643363794338

Milyen típusú villogók közül választhatunk?

A számunkra ideális villogó kiválasztása során két dolgot érdemes figyelembe venni. Az egyik a villogás módja, a második pedig a villogó típusa. Utóbbi esetben a lényeges különbséget a rögzítés módja jelenti.

A rögzítés módja szerint számos megoldás közül választhatunk. A tetővillogók közül a legnépszerűbbnek a mágnestalpas kialakítású villogók, melyek jellemzően szivargyújtó csatlakozóval üzemeltethetők.

De vásárolhatunk befúrható tetővillogót, ami fix csavaros rögzítéssel rendelkezik, valamint csőre szerelhető DIN szabvány rögzítésű villogót, melynek bekötése a jármű elektromos rendszeréhez illeszthető. A tetővillogók mellett úgynevezett fényhidat és kiegészítő fényjelzést is vásárolhatunk.

A villogók ezen felül különbözhetnek a villogás módja szerint is. Választhatunk villogó, stroboszkóp-szerűen világító, illetve folyamatosan körbe villogással a forgó villogót imitáló fényjelzések közül. Bizonyos fényjelzésekben, például a kék megkülönböztető jelzés esetén olyan villogóval is találkozunk, melynek villogási módját mi magunk választhatjuk ki. Ennek oka, hogy a különböző országokban használt szabványok eltérőek lehetnek, ilyen módon pedig az adott villogó univerzálisan használható.

1643363794405

Szabványok és jelölések: milyen típusú villogókat használhatunk?

Fontos tudni azt is, hogy a villogók esetében a különböző szabványokra és jelzésekre is oda kell figyelnünk abban az esetben, ha szeretnénk megfelelni a hatályban lévő előírásoknak.

Európában az UNECE (United Nations Economic Commission for Europe), magyarul ENSZ-EGB (Egyesült Nemzetek Szervezete Európai Gazdasági Bizottsága) által megalkotott ECE szabályozásai és az azokon alapuló nemzeti előírások tartalmazzák a gépjárművek világító és fényjelző berendezéseit érintő kötelező előírásokat. A gépjárművek világítóberendezésekre vonatkozó, Magyarországon elfogadott ENSZ-EGB (ECE) előírások a mérvadóak.

Ezek tükrében különösen fontos, hogy akár megkülönböztető, akár figyelmeztető jelzés céljából vásárolnánk villogót, kizárólag “E” jelzéssel ellátott darabot vegyünk. Az úgynevezett “E-jel” garantálja ugyanis azt, hogy az adott villogó közúti forgalomban használható.

Az E-jelölés ettől függetlenül önmagában nem jogosít fel a szabályos használatra, fontos, hogy járművünk és a cél, melyre az autót használjuk, megfeleljen a fentebb említett, 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet előírásainak.

Ezen felül fontos, hogy sárga jelzést leadó készüléknek ECE R65 tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Ez rögzíti az adott eszköz fénytechnikai paramétereit. Az R65 jelzést jól látható, eltávolíthatatlan módon a lámpa búrján is fel kell tüntetnie a gyártónak.

A különböző villogók tetőre, műszerfalra és szélvédőre is rögzíthetők, attól függően, hogy milyen megoldást választunk. Fontos azonban, hogy a sárga lámpák elhelyezését tekintve garantálni kell azt, hogy a villogók a gépjármű minden oldaláról megfelelően láthatóak legyenek, valamint, hogy elhelyezésre kerüljön egy tetővillogó vagy egy úgynevezett fényhíd a jármű legmagasabb pontján.

1643363794383

1