• Rendelj a következő
  és még ma feladjuk a csomagod!

 • VÁSÁROLJ MÉG 25 000 Ft ÉRTÉKBEN AZ INGYENES SZÁLLÍTÁSHOZ!

Kiemelt cikk

Teherautó bérlés – számos előnnyel 150 150 Hetényi Convoy Ádám

Teherautó bérlés – számos előnnyel

Teljes körű kiszolgálás

Az MHC Mobility által kínált teherautó tartósbérlet teljes körűen támogatja ügyfeleink vállalkozásait. A teherautó bérlés előnyeit különösképpen értékelni fogják azok a vállalatok, melyek:

 • tehergépjárműflottájuk kezelését szakemberekre kívánják bízni, hogy az üzletre és a fejlődésre összpontosíthassanak,
 • saját tőke, és hitelállományukat teherautók vásárlása helyett, vállalkozásuk fejlesztésére, profittermelő beruházásaikra kívánják fordítani,
 • kiemelt fontosságú, a modern tehergépjármű park, a magas üzembiztonság, és a szükség esetén azonnal rendelkezésre álló csere teherautó.

Teherautó bérlés, vásárlás helyett

Vonja saját hatáskörébe az fuvarozást, ne várjon a szállítóra, szervezze önállóan kiszállításait béreljen hozzá teherautót az MHC Mobility-től!

 • Az MHC Mobility teherautó bérlés szolgáltatásának segítségével versenyképesebbé válik, amely több elégedett vásárlót eredményez Önnek.  A teherautózás világában a legnagyobb gyorsaságot a maximális üzembiztonság garantálja, amelyet az MHC Mobility operatív teherautó lízingje biztosít Önnek.
 • Válassza az MHC Mobility teljes körű tehergépjármű flottakezelési szolgáltatását, hogy egyszerre legyen gyors és tervezhető megoldása. Az MHC Mobility teherautó bérlése elérhető a klasszikus furgonoktól kezdve, a speciális kiszállító-, terítőjárműveken át, egészen a vontatókig.

Készletes ajánlataink ide kattintva érhetők el.

Teherautó bérlés – gyors átadással

Az MHC Mobility rövid átfutási idővel tudja biztosítani az Ön profiljának megfelelő bérteherautó típust a klasszikus furgonoktól kezdve, a speciális kiszállító-, teherjárműveken át, egészen a vontatókig.

 • Válassza az MHC Mobility teljes körű teherautó bérlési ajánlatát, és mi garantáljuk a mobilitást!
 • A bérteherautók üzemeltetése teljes körűen a mi feladatunk, a szervíztől kezdve a gumizáson át a kárügyintézésik, csere teherautóval együtt – így Ön továbbra is vállalkozására koncentrálhat!

Készletes ajánlataink ide kattintva érhetők el.

Biztonságos szállítás csúszásgátló nélkül? LEHETETLEN! 600 196 Hetényi Convoy Ádám

Biztonságos szállítás csúszásgátló nélkül? LEHETETLEN!

Biztonságos szállítmányozás: amit a csúszásgátló szőnyegek használatáról tudni érdemes

Our approach to transport safety

A biztonságos szállítmányozás szempontjából fontos, hogy a rakomány ne mozdulhasson el, mialatt A pontból B-be kerül. Több eszközzel egyetemben ezt a célt szolgálják a csúszásgátló szőnyegek is.

Most megmutatjuk az, miért fontos a használatuk, és azt, hogyan választhatjuk ki a szállítmány szempontjából a leginkább megfelelő megoldást.

Regupol antirutschmatten5 15

Előfordulnak olyan esetek, amikor a szállítószalagok használata nem bizonyul elegendőnek. Ilyen szituációkban csúszásgátló szőnyeget is használnunk kell annak érdekében, hogy a rakományt biztonságosan rögzíhesssük.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, milyen csúszásgátló megoldások léteznek, milyen szituációban melyiket érdemes használnunk, és azt is, hogyan kell megfelelően alkalmaznunk őket a balesetek megelőzése és a súlyos büntetések elkerülése érdekében!

A csúszásgátló szőnyegek feladata

Sokszor előfordul, hogy a szállítás során a rakomány spaniferekkel történő rögzítése önmagában még nem elég. Ha azonban a hevederes rögzítés nem képes százszázalékosan biztosítani azt, hogy a szállítmány ne mozduljon el, akkor a szállítmányban és az autóban is könnyedén keletkezhet százezres, akár milliós nagyságrendű kár.

A csúszásgátók feladata éppen ezért az, hogy a padló és a rakomány közé helyezve növeljék a súrlódási tényezőt, ezáltal pedig megakadályozzák a nemkívánatos mozgást és a szállítmány sérülésének kockázatát.

Csm regupol galerie regupol cargo mat 7210 04 b64e545d97

A csúszásgátló szőnyegek speciális gumigranulátumból készülnek, melynek anyaga és felülete képes jelentősen növelni a raklapok tapadóképességét. A módszer azért is nagyon hatékony, mert 0,2-ről 0,6-nál magasabbra is képes növeli a raklap és a jármű fémpadlója közötti súrlódási együtthatót, mely már önmagában képes részben vagy teljes egészében megoldani a rakomány rögzítését.

Anti slip grit top garage flooring (6) 1200x900

Az EN 12195-1 rendeletben foglaltak alapján a biztonságos szállítás során a gumiszőnyeg alkalmazása esetén legalább μ=0.6 súrlódási tényezővel kell számolnunk. A gyakorlatban ez az érték persze magasabb is lehet.

A súrlódási együttható pontos értéke sok dologtól függ. Például:

 • a páratartalomtól
 • a hőmérséklettől
 • a rakfelület szennyezettségétől
 • a rakomány és a rakfelület felületi érdességétől
 • a vertikálisan ható erők, valamint a rakomány és a rakfelület érintkező felületei
 • közötti aránytól
 • a toló-, ill. mozgatóerők nagyságától és jellegétől,
 • stb.

A lényeg, hogy minél nagyobb a súrlódási együttható, azaz minél nagyobb a tapadás a teher és a padló között, a rakomány annál nehezebben fog elmozdulni. A tökéletes eredmény érdekében a csúszásgátló szőnyeget mindig tiszta, portalanított és zsírtalanított rakodófelületen kell elhelyeznünk.

Bizonyos esetekben a rakomány kikötés, lekötés, támasztás nélkül is stabil maradhat. A csúszásgátló önmagában azonban még nem mentesít az egyéb rögzítési módok, például a spaniferek és az élvédők használatától.

Érdemes azonban tudni, hogy a jó csúszásgátló szőnyegek rendkívül hasznosak, hiszen lényegesen csökkenthetik a lekötözéshez szükséges erőt (akár a felére az eredetileg szükséges erő felére is), ezáltal pedig azt is garantálják, hogy a biztonságos szállításhoz kevesebb hevederre legyen szükségünk.

Regupol webbing protectors lashings transport 3 1

Hogyan választható ki a megfelelő csúszásgátló?

A csúszásgátló szőnyegek többféle anyagból is készülhetnek, például poliuretánból vagy egyéb, összetett gumigranulátumból. A komplex gumigranulátumból készült csúszásgátlók legfőbb jellemzője, hogy rendkívül strapabíróak és jól terhelhetők. A tekercses kivitelű, kiváló minőségű szőnyegek pedig jó teherbírásuk mellett arról is híresek, hogy számos anyaggal szemben ellenállóak is. Így a savaktól vagy olajoktól sem kell őket félteni.

Ez azt jelenti, hogy a tökéletes csúszásmentes szőnyegek nemcsak az árut védik meg a sérüléstől, de a szállítás közbeni kisebb szivárgások esetén védőrétegként is funkcionálnak a rakomány és a jármű platója között.

De a választás során az anyagminőség mellett fontos az anyagvastagság is. A csúszásmentes szőnyeg vastagsága egyrészt ugyanis meghatározza azt, hogy milyen nehéz lehet a biztosítandó áru. Másrészt pedig a szőnyegnek annál vastagabbnak és minőségibbnek kell lennie, minél egyenetlenebb a padló, melyen a rakományt szállítjuk.

S l500

Fontos továbbá, hogy a csúszásgátló szőnyegek különböző méretekben kaphatók, melyek közül minden esetben olyat kell választanunk, ami alkalmazkodik a rakomány típusához és méretéhez. Ennek persze nemcsak kényelmi szempontból van jelentősége. Abban az esetben ugyanis, ha a méret és/vagy a csúszásgátló elhelyezése nem megfelelő, a hatósági szervek az ellenőrzés során bírságot szabnak ki a jármű vezetőjére.

A csúszásgátló szőnyeg rakományhoz mért méretpontossága szerencsére gyorsan ellenőrizhető. Fontos, hogy a védőrétegnek minden esetben láthatónak kell lennie, és az Euro-raklap talpai alatt vagy épp a szállított elemek között minden esetben ki kell látszódnia.

A legnépszerűbb szőnyegek 15-30 centiméter szélesek, de igény szerint 100 cm-nél nagyobb szélességű szőnyegeket is elérhetők. A szőnyegek vastagsága 3 és 8 milliméter között mozog, és minél vastagabb a szőnyeg, annál nagyobb a maximális teherbíró képessége.

A számunkra megfelelőt pedig minden esetben a rakomány fajtájától, a rakomány tömegétől, illetve a szállítási körülményektől függően kell megválasztanunk.

04 antirutsch 002 011 800x800

Előírások a csúszásgátló szőnyegek használatával kapcsolatban

A rakomány biztosításához alkalmas csúszásmentes szőnyegekkel kapcsolatos előírásokat a VDI 2700 irányelv tartalmazza. A szabályzat meghatározza, hogy csúszásgátlónak kizárólag az olyan szőnyeg használható, mely a legmagasabb követelményeknek felel meg mind a szakítószilárdság (min. 0,6 N/mm²), mind a szakadási nyúlás (min. 60%), mind pedig a statikus súrlódás terén.

Ez azt jelenti, hogy szállítmányozásra kizárólag erre a célra tervezett csúszásgátló gumiszőnyeget használhatunk, a hagyományos, építkezési és gumiszőnyegek nem megfelelőek.

Fontos továbbá, hogy a rakomány biztosításához nem szabad kizárólag szőnyeget használni. Ez a megoldás az átfogó biztosítás egy eleme, az előírásoknak megfelelő, biztonságos rögzítés érdekében pedig kötelező rögzítőhevedereket és más termékeket is használnunk.

A tekercsben vagy kész termékként is rendelhető csúszásgátló gumiszőnyeg nem csak a szállításra használt jármű padlóján, hanem a rakomány biztosításához a hevederek alatt vagy rakatolásnál köztes rétegként is használatos.

Mt csúszásgátló lap pdplarge mrd 532147 pam 00 00 00 4687542

Meddig használható a csúszásgátló gumiszőnyeg?

A csúszásgátló gumiszőnyegek nagy előnye, hogy erős gumigranulátumból készülnek. Ennek köszönhetően alacsony árfekvésük ellenére is tartósak és hosszú ideig használhatók maradnak.

Legyen azonban bármennyire megbízható és időtálló is egy megoldás, fontos, hogy az elhasználódás látható jelei esetén a csúszásgátló szőnyeget már cserélnünk kell. Ebben az esetben ugyanis már nem biztos, hogy megfelelően el tudja látni feladatát, ami egyrészt balesetveszélyes, másrészt az egyre szaporodó közúti ellenőrzések idején rendkívül rizikós is.

Ilyen egyértelmű jelnek tekinthetők az alábbiak:

 • kopott, morzsolódó felület
 • hatékonyságot csökkentő felületi szennyeződés
 • szakadás, hiányzó részek
 • tartós deformáció vagy összenyomódás
 • megduzzadt felületrészek
 • rugalmasság elveszítése

A csúszásgátlót abban az esetben, ha sérült, deformálódott, elhasználódott, nem megfelelő méretű vagy vastagságú, semmiképp sem szabad használnunk. Egyrészt biztonsági okokból, hiszen könnyen megeshet, hogy a szállítás során ennek köszönhetően kár keletkezik a rakományban (és akár a szállításra használt járműben is). Másrészt pedig azért, mert a nem megfelelő csúszásgátló használata egy ellenőrzés esetén komoly büntetést von maga után.

 

Így használd a spanifert helyesen! 750 422 Hetényi Convoy Ádám

Így használd a spanifert helyesen!

Problémamentes szállítás: minden, amit a spanifer helyes használatáról tudni érdemes!

Cargo safety 402x536

A problémamentes szállítmányozás alapvető feltétele a biztonságos rögzítés. Megmutatjuk, hogy miért fontos a rakományrögzítő heveder használata, és milyen szituációkban milyen spanifer az, amit érdemes használni.

A szállítmányozás során az egyik legfontosabb dolgot a rakomány biztonságos rögzítése jelenti. Ennek hiánya rengeteg veszélyforrást rejt magában, hiszen a nem megfelelő rögzítésnek köszönhetően a szállítás során akár százezres vagy épp milliós nagyságrendű kár is keletkezhet. Arról nem is beszélve, hogy büntetéseket is vonhat maga után.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, szükségünk lesz a megfelelő minőségű rakományrögzítő hevederre. A tökéletes spanifer beszerzése azonban önmagában még nem védi meg a rakományt. Ahhoz, hogy a szállítás biztonságos legyen, ismernünk kell a rakományrögzítő heveder helyes használatát és azt, milyen spanifer szükséges a különböző rakományok rögzítéséhez.

Most bemutatjuk azt, miért nélkülözhetetlen a spanifer a szállítmányozás során, hogyan találhatod meg a megfelelő megoldást, és hogyan használhatod azt helyesen úgy, hogy a rakomány mindig a lehető legnagyobb biztonságban legyen és száz százalékosan, sérülésmentesen érjen célba!

Miért fontos a spanifer használata?

Knowhow lashings 1230x450 2

 

A rakományrögzítő heveder –elterjedt nevén spanifer– egy többrétegű, műanyag szalag

ból készült, nagy szilárdságú rögzítőeszköz, mely kivételesen terhelések elviselésére képes. A spaniferek anyaga lehet poliészter, poliamid, és polipropilén. Ezek az alapanyagok eltérő ellenállóképességgel rendelkeznek a különböző kémiai hatásokkal szemben.

A poliészterből készült hevederek alapvetően jó ellenállóképességgel rendelkeznek olyan környezetben is, ahol savas vegyi anyagoknak vannak kitéve, ám kevésbé praktikusak az olyan esetekben, amikor nedvesség érheti őket. Ilyenkor ugyanis valamennyit veszítenek a teherbírásukból. Csakúgy, mint a poliamid gurtnik, melyek teherbírása nedvesség esetén szintén 10-15 százalékkal csökkenhet, ellenben a lúgokkal szembeni ellenállóképességük rendkívül magas.

A legjobb döntést tehát nedves környezetben a polipropilén heveder jelenti, melyet azonban savas, illetve lúgos kémhatású anyagok szállítása esetén kevésbé ajánlott használni.

Kék címke és fekete csíkok: amit a hevederről mindenképp tudni kell

Large kek cimke

Első ránézésre talán minden rakományrögzítő heveder egyformának tűnik, azonban, ha jobban megnézzük őket, a különböző típusok közt rengeteg különbséget fedezhetünk fel.

A spaniferek különböző méretekben kaphatóak, a leggyakoribbak a 25, 35, 50 és a 75 mm széles hevederek. Fontos tudni, hogy az olyan jellemzőket és műszaki adatokat, mint például a teherbírás, rögzítőképesség, hossz, különböző tanúsítványok, gyártási dátum, mind-mind jelölni kell a hevederen található kék címkén. Erre a címketípusra az EN12195-2 előírásai alapján van szükség, minden PES (poliészter) alapanyagú rakományrögzítési eszköznél.

Fontos eltérés például a teherbírás. A spaniferek teherbírását a kék címke mellett a párhuzamos, fekete varrások száma jelzi. 3 tonna esetén 3 csík, 5 tonna esetén 5, és így tovább. Fontos tudni, hogy egy 5 tonnás spanifer a gyakorlatban 2,5 tonna leszorítóerővel bír mindkét oldalon.

A közúti ellenőrzések során komoly hiányosságnak számít a laza spannifer, éppen ezért szállítmányozás során időnként érdemes ellenőrizni a tartást, és ha szükséges, utánfeszíteni a hevedereket. Veszélyes hiányosságnak számít, ha a spanniferen nincs etikett vagy a címke bizonyos sérülések miatt nem olvasható.

Érdemes tudni, hogy habár a spanifereknek nincs lejárati idejük, ennek ellenére a biztonságos tartás érdekében évente egyszer érdemes cserélni őket.

Hány spanifert használjunk a rögzítéshez?

Lashing belts 1170x500

Az, hogy a rögzítéshez hány darab hevedert használunk, minden rakomány esetében egyedi. Nem létezik tehát olyan sablon, ami minden esetben alkalmazható lenne. Minden esetben figyelembe kell vennünk

 • a szállított áru típusát,
 • a rakomány tömegét,
 • a rakomány méretét,
 • az alkalmazott rögzítési módot/módokat,
 • és a rögzítési pontok teherbíró képességét.

Az alábbiakban egy olyan módszert mutatunk be, mely a leszorításos kötözés esetében, a fentebb említett paraméterek figyelembevételével hatékonyan alkalmazható.

Hogyan számoljunk leszorításos kötözés esetén?

Heavy duty trucks cargo securing

Leszorításos lekötözés során a spanifert az áru tetejére helyezzük, majd a heveder két végét a jármű rögzítési pontjain rögzítjük. Ilyen módon a rakomány a rakodótérnek feszül, ami megakadályozza a borulást, a csúszást és az ütődést. Azt, hogy egy adott szállítmány rögzítéséhez hány rakományrögíztő hevederre lesz szükség, az alábbi módon lehet kiszámolni.

Keressük meg a spanifer címkéjén a rögzítőképességre vonatkozó adatot, mely az LC jelölés mellett található. A daN jelölés mutatja meg azt, hogy az adott heveder milyen súlyú rakományt képes biztonságosan leszorítani. 1 dan = 1kg, azaz egy 5000 daN-os spanifer 5 tonna leszorítására használható. A gyártók a spanifereken a leszorításhoz és a kikötözéshez kapcsolódó LC értéket is feltüntetik, a leszorítást minden esetben a nagyobb értékű szám jelöli.

A szükséges spaniferek száma a megfelelő LC szám ismeretében úgy számolható ki, hogy a leszorítani kívánt rakományegység tömegét elosztjuk az LC értékkel. Az így kapott értéket minden esetben felfelé kell kerekítenünk. Egy 9 tonnás áruegység esetében ez azt jelenti, hogy 9-et osztunk 5-tel. Az így kapott eredmény 1,8, ezt kerekítjük fel 2-re.

Egy 40 tonnás szerelvény (normál platós, rolós ponyvás, 13,5 m hosszú rakfelületű pótkocsi) minimum szükséges felszereltsége 20 db spanifer (LC > 2000 daN, STF>500 daN)

A hevederszám során(szerintem mellett) fontos azonban a rögzítési pontok teherbíró képességét is figyelembe vennünk Ezeket a számokat a jármű dokumentációjában találhatjuk meg. A járművön kialakított rögzítőpontok helyét és teherbírását a jármű tömegétől függően a DIN EN / MSZ szabvány határozza meg. A biztonságos rögzítés érdekében a rakományegység tömegét kell elosztanunk a rögzítési pontok teherbírásának kétszeresével, az így kapott számot pedig felfelé kerekítenünk.

Végül hasonlítsuk össze a két számításból kapott végeredményeket és mindig a magasabb értéket válasszuk. Abban az esetben tehát, ha a végeredmény az, hogy az áruegység és az LC szám hányadosa nagyobb az áruegység és a teherbíró képesség kétszeresének hányadosánál, akkor az előbbi számú spanifert kell használnunk. Amennyiben kisebb, akkor pedig az utóbbit.

De fontos megemlíteni az STF betűvel jelölt névleges feszítőerőt vagy csörlőerőt jelölő értéket is. Ez az erő azt mutatja meg, hogy lekötözéses rögzítés esetén a heveder feszítőszerkezetét használva mekkora erő keletkezik a hevederben. Ezzel az értékkel akkor kell számolnunk, ha a hevedert a rakomány rakfelületre történő leszorításához használjuk. Minél nagyobb az érték, arányaiban annál kevesebb spanifer szükséges a biztonságos rögzítéshez.

A rakomány lekötözésére minden 4 tonna esetén érdemes legalább egy hevedert használnunk akkor is, ha a rakomány egyébként nem tud elcsúszni vagy megbillenni. Abban az esetben, ha a rakományt túl sok spaniferrel kellene rögzítenünk, ami nem feltétlenül kivitelezhető, a szükséges hevederek számát különböző csúszásgátló megoldások (például gumi alátét), súrlódást növelő eszközök, és más rögzítési módok (például kitámasztás) használatával is csökkenthetjük.

Csúszásgátlók és élvédők: ezért kell használni őket

16345823 100

A csúszást gátló alátétek használata különösen fontos. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a rakfelületre vonatkozó csúszó súrlódási tényező általában 0.3 μ, de csúszást gátló alátét használata esetél csupán 0.6 μ. Ez azt jelenti, hogy a csúszást gátló alátétek alkalmazásával felezhető a leszorító erő szükséges értéke.

A csúszásgátlók mellett fontos továbbá az élvédők használata is. A spanifer élvédők feladata, hogy megóvja a hevedereket az éles szélek okozta sérülésektől és szakadástól, hiszen rögzített állapotban könnyen sérülhet a szalag az éles-durva felületeken vagy a rögzítési töréspontokon. Az élvédő továbbá a rakományt is védi a sérüléstől.

Ez különösen fontos abban az esetben, ha olyan rakományt szállítunk, mely a rögzítés hatására könnyen beszakadhat, megsérülhet. Ilyen lehet például egy spaniferrel rögzített kartondoboz.

Az élvédő használata biztosítja, hogy a rögzítő heveder megfelelően csússzon a rakomány mindkét oldalán, ennek következtében a heveder szorításának erőssége egyenlően oszlik el, és nem kell tartanunk a túlzottan erős leszorításból adódó balestektől, sérülésektől.

Mire figyeljünk a rakomány rögzítése előtt?

Unnamed

Fontos, hogy a kamion megrakodása előtt ellenőrizni kell, hogy maga a jármű és a rakományrögzítő felszerelések is épek-e. Fontos a rakodótér tisztasága, a spanifer esetében használat előtt pedig mindig ellenőrizni kell, hogy a szíj fémből készült részei nem sérültek, deformálódtak vagy korrodálódtak-e, a heveder nincs-e elvágva, esetleg kirojtosodva.

Továbbá azt is meg kell néznünk, hogy az összes varrás és az adatcímke rendben van-e. Csak olyan eszközöket szabad ugyanis használatba venni, amiken van azonosításra alkalmas kék jelzőcímke és a fentebb említett, teherbírást jelző varrások is rendben vannak!

Amennyiben ezek közül bármelyik kérdésre nemleges a válasz, abban az esetben a hevedert azonnal cserélni kell, hiszen további használata nemcsak balesetveszélyes, de egy ellenőrzés során komoly büntetéseket is magával vonhat.

A spanifer megfelelő használata

Steel girders on an open top rail car

Ha mindent rendben találunk, abban az esetben indulhat a munka. Fontos, hogy a rakományt mindig stabilan rögzítsük. Hogy milyen módszert választunk, az már tőlünk és a rakomány jellegétől függ.

Választhatjuk az úgynevezett súrlódásos rögzítést, melyet függőleges irányban lefelé egy erő hoz létre a rakfelületen, vagy választhatjuk a közvetlen rögzítést, mely a rögzítő rugalmasságától és a rakományra ható erőktől, azaz a jármű gyorsulásától, lassulásától és az oldalirányú terheléstől függően megengedi a rakomány kismértékű elmozdulását.

Lényeges azonban, hogy a terhelés alatti eltérő viselkedés és a hosszúság változása miatt nem szabad különböző rögzítő eszközöket használni ugyanannak a rakománynak a rögzítésére.

Fontos továbbá az is, hogy több heveder használata esetén tilos a spanniferek csomózása, összekötése! A megfelelő biztonság és a büntetések elkerülése végett kizárólag szabványos összekötő elemeket szabad használni!

Rögzítés során a végelemeket a jármű kialakításától és a szállítmánytól függően a padlóvázhoz vagy az alvázon rögzítjük. A spanifer szabad végét a rögzítendő rakományon vezetjük át, majd betolva az összecsukott feszítőszerkezet orsónyílásán húzzuk át, kézzel. Ezután jön a feszítés, mely a racsni oda-vissza mozgatásával történik. Itt fontos tudni, hogy racsnit minden esetben csak kézzel szabad meghúzni.

Ha a rögzítés már elég feszes, ügyeljünk arra, hogy ne húzzuk túl, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a végén visszanyomjuk alaphelyzetbe a kart. Több lekötő eszköz esetén ajánlott a racsnikat váltakozva ellentétesen elhelyezni, ezáltal arányosabb lesz a leszorító erő.

A lekötés során lényeges, hogy a lekötési szögre is figyeljünk. Mivel 70 fok lekötési szög alatt a leszorító erő már csak 45%, így a biztonságos rögzítés érdekében minél meredekebb lekötés szükséges.

Mielőtt a szállítmányt lerakodnánk, a rögzítéseket meg kell lazítani annak érdekében, hogy a rakomány szabadon álljon. Mielőtt azonban a spanifert feloldanánk, győződjünk meg arról, hogy a szállítmány a biztosítás nélkül is stabil, és akkor sem fog felborulni, ha lecsatlakoztatjuk róla a szállítás során használt hevedert.

Mit tegyünk, ha nem telik meg a raktér egésze?

5

Bizonyos rakományok esetében előfordulhat az, hogy nem kell megtöltenünk a raktér egészét. Ilyen esetek különösen oda kell figyelnünk a rakomány biztonságos rögzítésére. Ha csak a plató egy részén szállítunk, az tekinthető szakszerű rögzítési megoldásnak, ha az utolsó sor rakományt spaniferrel ferdén lekötözzük. Ez a típusú rögzítés az áru hátra csúszását és borulását is megakadályozza.

Minden esetben fontos azonban, hogy a rakományt úgy kell rögzíteni, hogy az ne tudjon elmozdulni, elcsúszni, elgurulni, leesni, vagy bármilyen módon a rakfelületen kívülre kerülni. Erre természetesen nemcsak a részben, de az egészben megtöltött rakodótér esetében is oda kell figyelnie a szállítmányozást végző sofőrnek.

Figyeljünk, mert ellenőrzések várhatók!

Image 750x 604b73beaf14d

Az elmúlt időszakban a NAV 130 fő rakomány ellenőrt képzett ki, akiknek többek közt feladatai közé tartozik a biztonságos szállítási feltételek ellenőrzése is. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben nagy valószínűséggel fokozott ellenőrzések várhatók az utakon.

Így sosem szabad megfeledkezni a rakomány megfelelő rögzítéséről, a spaniferek rendeltetésszerű használatáról. Fontos tudni, hogy a rakomány rögzítéséért elsősorban a gépkocsivezető felelős, még abban az esetben is, ha rögzítést nem ő maga végzi. A büntetés alól pedig a szabályok ismeretének hiánya nem mentesít.

Éppen ezért mindig fektessünk időt és energiát a rakomány rögzítéséhez szükséges hevederek ellenőrzésébe, és abba, hogy a szállítmányt kizárólag az előírásoknak megfelelő módon szállítsuk. Ilyen módon nemcsak a balesetek, de a meglehetősen magas összegű bírságok és egyéb, mulasztásokkal járó büntetések is elkerülhetőek lesznek.

Milyen hóláncot vásároljunk? 800 504 Hetényi Convoy Ádám

Milyen hóláncot vásároljunk?

„Vásárlás előtt gondosan ügyeljünk a hólánc márkájának kiválasztására” mondhatnánk, de nem mondjuk! A nevesebb márkától az ember mindig tartósabb megbízhatóbb működést vár, azonban a gyártók a kiélezett árverseny miatt ott spórolnak, ahol tudnak. Először a marketingen, a csomagoláson, a gyártási és szállítási költségeken és végül az előállított terméken.

Hóláncsnowtraveller31420575kisteherautó hólánc

Ez a hólánc esetében azt jelenti, hogy a nevesebb gyártók is rákényszerültek az olcsóbb alapanyag beszerzésére többnyire a távol keletről (értsd: Kína). Sok esetben nem csak az alapanyag, hanem a komplett gyártás, összeszerelés és a csomagolás is ott történik. A hazai kereskedők ezt általában tagadják mert rossz fényt vet a drága márkás portékára, de az is előfordul, hogy a távol-keleti származást a gyártók elhallgatják a forgalmazók elől is! A dolog ott érhető tetten, amikor a márkás hóláncot összehasonlítjuk az eredeti kínai termékkel és csodák csodájára nemcsak kinézetre egyformák, de még anyagkeménységre is! Ezekre az összehasonlító vizsgálatokra azonban a felhasználónak nincs sok lehetősége, így ezt a feladatot bízzuk a minősítő intézetek és szervezetek szakembereire, akik a szükséges vizsgálatok elvégzése után kiadják a megfelelőségi tanúsítványokat.

Legjobb hóláncok a legjobb áron itt:

Logo@3xfullblack

Tuv logo

Összegezve a fentieket azt mondhatjuk, hogy ne a márka és a kereskedő ajánlása alapján döntsünk, hanem minden esetben győződjünk meg a minőségi tanúsítvány meglétéről amelyet sokszor már a hólánc csomagolásán is feltüntetnek. Ez azért is tanácsos, mert a nyugat európai országokban a hatóságok is csak a megfelelő tanúsítvánnyal ellátott hóláncok használatát engedélyezik!

Jelenleg a legáltalánosabban elfogadott tanúsítványt a GS/TÜV adja ki. Átfogó tesztsorozatot és a gyártási folyamat auditálását követően a  bevizsgált hóláncok megkapják a TÜV Rheinland-tól a GS (Geprüfte Sicherheit) jelet, mely szó szerint azt jelenti: bizonyított biztonság. A GS jel egy önkéntes tesztminősítés, mely deklarálja, hogy a termék biztonságának tesztelése megtörtént egy független fél által, valamint a gyártás folyamatosan ellenőrzésre kerül. Európa egyik legszigorúbb hólánc minőségi előírását az osztrák ÖNORM V5117 (személyautó) és V5119 (teherautó) rendelet rögzíti. Azok a hóláncok amelyek rendelkeznek a GS/TÜV, esetleg az ÖNORM V5117 és V5119 minősítések egyikével, biztosak lehetünk, hogy megfelelő minőségűek márkától függetlenül!

A gyártók évről évre fejlesztik termékeiket, így a méretekben is lehetnek kisebb eltérések. Vásárláskor mindig a pontos kerékméretet adjuk meg a kereskedőnek és ne a korábbi hólánc kódját!

Amennyiben kisteherautónk kerékmérete egyezik a személygépjárművek általános méreteivel és így hóláncot is kapnánk rá kedvezőbb áron, soha ne szereljünk fel személyautóra tervezett hóláncot haszonjárműre! A személyautókra tervezett hóláncok nem alkalmasak a nagyobb igénybevételnek kitett haszonjárműveken történő használatra! Kisteherautónkra és kis-haszonjárművünkre is mindig nagy teherbírású és nagy igénybevételre tervezett teher hóláncot szereljünk! A személygépjárműre tervezett hólánc használata kisteherautón azon kívül, hogy a gyorsabb elhasználódás és szakadás miatt balesetveszélyes, a garancia elvesztésével is járhat!

Forrás: Cropped hungarokamion 1800x250px 1  

Logo@3xfullblack

Hutotaska tengerpart
Elektromos hűtőtáska: ezeket mérlegeld, mielőtt megvennéd! 800 405 antal.tettinger

Elektromos hűtőtáska: ezeket mérlegeld, mielőtt megvennéd!

Az elektromos hűtőtáska, vagy más néven kompresszoros hűtőláda hű társa
mindazoknak, akik az otthonuktól távol is a maximumra akarják járatni a kényelemérzetüket.

Legyen szó kempingezésről, vagy egy kéthetes kamionos munkáról, ezek a praktikus, nagy hatékonyságú szerkezetek biztosítják, hogy a legmelegebb napokon is jéghideg legyen a vized, a söröd, vagy akár hogy a tüzes vaslapra váró mirelit fasírtok akár hetekig is elálljanak. De vajon milyen fő szempontokat kell figyelembe venni, mielőtt kiválasztanád a hőn vágyott terméket? Mivel az ár és a teljesítmény tekintetében igen jelentős különbségekkel is találkozhatsz az elektromos hűtőtáska piacon, úgy döntöttünk, kicsit képbe hozunk, hogy informált, magabiztos döntést hozhass, amit később sem fogsz megbánni.

 

Elektromos hűtőtáska. A kompresszoros az igazi.

Mielőtt online felfedezőútra indulsz az elektromoshűtőtáska-útvesztőben, nézzük meg kicsit jobban, hogy alapvetően milyen alternatívák állnak rendelkezésre, ha hordozható hűtőrendszerre van szükséged. A hordozható hűtőtáskáknak alapvetően 3 nagy csoportja létezik:

1. Elektromos hűtők (kompresszoros)

Ezek a hűtők azonosak az otthoni hütő és fagyasztó ládákkal, csak a méretük kisebb (15-100 liter), a hűtőteljesítményük viszont nem! Beállíthatóak +10 és -16(-18 ) fok közé, de nem csak tartani tudják a beállított hőmérsékletet, hanem gyorsan el is érik azt! A legtöbb típusnál van egy külön rész arra az esetre, ha a hütő fagyasztóként üzemel, de nem szabad mindennek megfagyni! Sokan arra gondolnak, hogy ezzel a hütőteljesítménnyel hamar lemeríti az akkumulátort. Ettől két ok miatt sem kell tartani.: a beépített akku. védelem előbb lekapcsolja a kiváló hőszigetelésű hűtőt mint az akku. lemerülne, másrészt az áramfelvétele alacsonyabb mint a hagyományos autós hűtőké. Menet közben a nagy úthibák, vagy a dőlt helyzet (kb. 15 fokos szögig) sem árt neki. Nagyobb részük a 12/24 volton kívül 230 volttal is működik. Hőmérséklet visszajelzés és belső világítás a többségüknél van. Mivel ez nem a legolcsóbb (de megbízható) technika, érdemes figyelni a garancia idő hosszára, és arra is hogy a szerviz Magyarországon elérhető-e?

2. Termoelektromos hidegen tartók

Ezek a megoldások nem rendelkeznek kompresszorral, így a hűtőtáska egy olcsóbb változatát jelentik, amely nagy eséllyel nem jelent számodra megfelelő megoldást. A kompresszoros hűtőtáskákhoz képest a hidegen tartók sokkal megbízhatatlanabbak, a ládában lévő hőmérséklet függ a külső hőmérséklettől. Ezek a megoldások arra valók, hogy a még hideg termékeket segítsenek 3-6 órán keresztül hidegen tartani, hűtésre viszont nem alkalmasak.

3. Abszorpciós hűtök:

Általában 33-35 liter között kaphatóak 12v/pb.gáz/230v vagy 24v/pb. gáz/ 230 v.-on működnek. Előnyük a teljesen halk üzem. Hátrányuk: nagyon lassan és alig hűtenek 12 volton. Zárt teret gyorsan és nagyon bemelegítik, gázról nem is szabad zárt térben használni.

 

Számít a méret!

Az elektromos hűtőtáskák, kompresszoros hűtők között is elkülöníthetünk különböző csoportokat, leginkább a felhasználás célja szerint, amely nagyban befolyásolja, hogy milyen méretet érdemes választanod. A mérettel általában a teljesítmény is nő, ha hűtőládáról beszélünk.

Ha alapvetően csak 1-2 napra keresel megoldást, akkor értelemszerűen elegendőek a kisebb szerkezetek, többnapos, vagy akár többhetes utakra mindenképpen érdemes azonban egy nagyobb űrtartalommal bíró elektromos hűtőládára beruháznod. Találsz olyat, amely a kamionos ágyad alatt kiválóan elfér (ezeket adott esetben még fagyasztásra is tudod használni).

 

Elektromos hűtőtáska — a leggyakoribb panaszok — járj utána, mielőtt vásárolnál!

Ebben a cikkben nem szeretnénk konkrét márkákat, vagy típusokat ajánlani, sem leszólni. Ehelyett inkább abban segítünk, hogy megvizsgáljuk azokat a leggyakoribb panaszokat, amelyeket a vásárlók sérelmeznek az egyes termékek kipróbálása után. Ezt követően pedig kiemelünk néhány különösen nagy értékkel bíró jellemzőt, amelyekre talán magadtól nem jut eszedbe odafigyelni, pedig érdemes lehet. Ha mindezeket mérlegeled, illetve eldöntöd, hogy neked mi a fontos egy hűtőtáskában — pl. hogy legyen-e benne világítás, vagy megoldod anélkül is a használatát —, akkor már nagy bakot biztos nem fogsz lőni a vásárlással.

 

1. A belső hőmérsékletjelző hiánya

Nem tűnik jelentős problémának, de rengeteg élelmiszeren, vagy gyógyszeren kerül feltüntetésre egy tól-ig hőmérséklettartomány, amelyen belül kell tárolnod az adott terméket — ideális esetben. Hacsak nem vagy egy élő biohőmérő, akkor a hőmérsékletjelzőnek tehát jó hasznát veheted.

2. A belső világítás hiánya

Míg egy kempingezés közben talán kevésbé zavaró, ha az elektromos hűtőláda nem rendelkezik belső világítással, egy kamionos munka közben, ahol sokszor éjjel is dolgozol, nagy felüdülés lehet a világítás. Egyrészt látod, hogy mi van a hűtődben, és mit kell venni esetleg a következő megállóban. Másrészt, furcsa vagy nem, de a hűtőszekrény fénye egy kellemes, otthonos érzést ad, amikor éjjel kinyitjuk. Egy hosszú, munkával terhelt éjjelen pedig ez egy igen fontos tényező.

3. Belül kicsapódik a kondzenzvíz

Ezt a tulajdonságot nehéz tesztelni a vásárlás előtt, hiszen először üzembe kellene helyezni, majd használni a készüléket pár órán keresztül. Ilyen esetekben érdemes elolvasni a termékoldalon található vásárlói véleményeket. A belül nedvesedő elektromos hűtő megint az a kategória, ami nem biztos, hogy a legzavaróbb dolgok közé tartozik, de ez megint csak függ attól, hogy mit szeretnél elsősorban a hűtőben tartani. Az élelmiszereket mindenesetre érdemes mindenképpen lefedni, mielőtt a hűtőbe helyezed őket — ha a csomagolást már megbontottad.

4. Zajos

Mivel az elektromos hűtőt áram tartja életben, ezért járhat némi zajjal az üzemeltetése. Nem mindegy azonban, hogy mekkorával. Itt is elmondhatjuk, hogy ha csak egy hétvégi kempingre keresel megoldást, a nagyobb zaj talán nem annyira zavaró, mivel az elektromos hűtőláda kerülhet akár a lakókocsin, vagy sátoron kívülre is. Meg egyébként is, kit érdekel egy kis zaj, ha egyszer már nyaralunk? Ugyanakkor más a helyzet akkor, ha munka miatt vagy úton. Ilyenkor jó, ha a pihenés óráiban nem arra kell elaludnod — vagy felébredned —, hogy valami kiállhatatlan hanggal berreg néhány centire a fejedtől.

5. Magas az ár

“Nem vagyok elég gazdag ahhoz, hogy olcsón vásároljak” – tartja a mondás. Ahogy már említettük, az elektromos hűtőtáska választék az árban is erős eltéréseket mutathat, de mint sok minden másban, itt is vigyázni kell az olcsóbb ajánlatokkal. A “drága” nagy általánosságban jobb minőséget is jelent. A kompresszoros hűtőtáskák például valahol 120 és 250 ezer Forintos ár között helyezkednek el, a csatlakozási lehetőségeik függvényében. Találsz csak szivargyújtós, vagy szivargyújtós és 220-as csatlakozású táskákat is ebben az árkategóriában. Ami viszont ennél olcsóbb, az nagy eséllyel nem lesz megfelelő eszköz számodra.

6. Rövid kábel

Bizony, az elektromos hűtőláda megbízható hőtartásához hozzájárul a kábel szükségessége. Hacsak nem akarsz még újabb hosszabbítókkal bajlódni, akkor mindenképpen mérlegeld, hogy a kamionon belül hová szánod a hűtőt és hogy milyen hosszú kábelnek kellene a rendelkezésedre állnia a kényelmes beszereléshez és használathoz.

7. Nehéz

Ez egy olyan tényező, amelyet a kamionos munkád során nem feltétlenül kell figyelembe venned, nem úgy, mint egy pikniknél, ahol a súly meghatározó lehet és a nehéz hűtő sokat elvehet a hideg sör élvezeti értékéből. Általánosságban elmondható, hogy a kompresszoros hűtőtáskák jóval nehezebbek, ugyanakkor ha megbízható kompresszoros modellt választanál, ami még könnyű is, arra is van lehetőség. A kamionos élethez azonban általában nem a súly, sokkal inkább a megbízhatóság, a jó teljesítmény alacsony áramfelvétellel, a multifunkcionalitás (például a “hűtési tartomány állíthatósága), a könnyen
elhelyezhetőség az igazán fontos szempontok.

8. Rozsdásodik

No, ez bizony egy komoly probléma, hiszen a rozsda semminek nem tesz jót. Sem a látványa nem szép, sem az időtállóságnak nem használ. Éppen ezért ez talán az egyik olyan dolog, amelyből biztosan nem szabad alkudni. Ha kicsit drágább is adott esetben,
mindenképpen megéri olyan elektromos hűtőt vásárolnod, amely anyaga garantálja a hosszútávú rozsdamentességet.

9. Egyenetlen hőmérsékleteloszlás

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a felvágottad befagy, miközben a kefír megromlik. Ha az elektromos hűtő nem képes a belső hőmérsékletet a belső tér minden részén egyenletesen tartani, akkor bizony sok ideget kell majd lenyelned adott esetben. Itt is a
vásárlói vélemények lesznek a legmegbízhatóbb barátaid.

10. Gyengén záródik

Ennél a szempontnál is legyél nagyon szemfüles, mert hiába veszel meg egy jobb befektetésnek tűnő, olcsóbb modellt, ha utána az elbaltázott, gyenge záródás miatt sokkal több áramot kell majd fogyasztanod hozzá. A gyenge záródású ajtóval rendelkező elektromos hűtőtáska rosszul hűt, sok bosszúságot okozva.

11. Rossz minőségű, sérülékeny anyag

A fentebb említett rozsdásodás kiküszöbölése nagyon fontos. Ugyanakkor ne feledjük, hogy az elektromos hűtőláda anyaga ennél több szempontból is lehet problémás. Mert például igaz, hogy egy gyenge minőségű műanyag fogantyú nem lesz soha rozsdás, de úgy le tud törni, mint a huzat. Ez pedig megint csak szükségtelen bosszúságot szül. Így próbálj meg minél pontosabban tájékozódni arról, hogy mi a megvásárolni vágyott hűtőd alapanyaga, és válassz időtálló, tartós darabot!

12. Nincs rajta fogantyú

Ez a már említett súly problémájához kapcsolódó kérdés. Azaz: ha tudod, hogy nem kell állandóan jobbra-balra hurcolnod, vagy sokat mozgatnod a kamionon belül a ládát, úgy igazából nincs nagy jelentősége annak, hogy van-e rajta fogantyú. Mindenesetre ez is egy mérlegelésre méltó tulajdonság.

13. Túlmelegszik, megolvad a zsinór

Ez aztán tényleg egy kizáró tényező. Természetesen, ha bármelyik termék vásárlói véleményei között ilyet olvasol, el a kezekkel! A legjobb árú termék esetében sem éri meg ilyen fontos dolgot kockáztatni. Első a biztonság, ahogy a legbölcsebbek mondják!

14. Szivárgás

A kondenzvíz kicsapódásáról volt már szó. Ha a hűtő szigetelésével is vannak problémák, akkor bizony az a víz ki is fog szivárogni belőle. Ha kiszivárog, és a hűtőtest rozsdásodásra hajlamos, akkor megvan a baj, de az is elég, ha a hűtő körül olyan dolgokat tárolsz, amelyeknek nem tesz jót, ha víz éri őket. Mindenesetre kényelmes, ha nem kell állandóan azon gondolkodnod, hogy mit tehetsz az elektromos hűtőláda 2 méteres körzetén belülre.

15. USB portról sokkal gyengébben működik

Vannak, elektromos táskák, amelyek több áramforrásról is működtethetőek. Bár ez adott esetben jól hangozhat, ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy az energiaforrás mennyiben befolyásolja a teljesítményt. Mekkora teljesítményre számíthatsz vajon egy USB
csatlakozási lehetőségtől? Eláruljuk: nem nagyra. Valójában az USB-vel felszerelt modellek nem többek egy közepesen jó marketingfogásnál, és ha tényleg hűtésre akarod használni a táskát, egész biztosan nem erre van szükséged.

16. Nem elég hideg

Fontos, hogy mit akarsz a hűtődben tárolni. Előfordul olyan eset, hogy a legnagyobb hatékonysági fokon működtetve sem kapod meg azt a hőmérsékletet, amelyre szükséged lenne. Ezért figyeld a teljesítményt — és próbáld kizárni a már említett rosszul záródó ajtót. Bizonyos elektromos hűtőtáskák hőmérsékletét akár -18 fokra is beállíthatod.

17. Könnyen karcolódik

Bár ez elsősorban csak esztétikai problémát jelent, vagyunk páran, akik nem szeretik csúnya tárgyakkal körülvenni magukat. Nem szép látvány egy karcos hűtő, így a színt és — megint csak — az anyagot is vedd gondosan mérlegelés alá.

18. Nem alakítható a belső tere

Ha elsősorban üvegeket — üdítőt, bort, sört — akarsz elhelyezni az elektromos hűtőtáska belsejében, akkor nagyobb térre van szükséged egyben, mintha mondjuk vákuumcsomagolt felvágottat, szalámit, vajat, vagy hasonlóan kis helyet foglaló termékek tárolására használod. A legnagyobb esély arra van, hogy olykor ezt tárolsz majd benne, máskor amazt. Így jó, ha a hűtőd belseje a lehető legpraktikusabban alakítható át, hogy minél több felmerülő igénynek tudjon majd megfelelni az idők során.

19. Az üzemeltetésben szüneteket kell tartani bizonyos időközönként

Bizony, még ilyen is van! Van olyan modell, amely 48 óra hűtés után 1-2 óra szüneteltetést igényel. Ugyanakkor ez a legtöbb esetben nem okoz fennakadást, mivel ezek a táskák automatikusan megoldják a szüneteltetést, és mivel nagyon jól záródnak, a hőmérsékletet pedig akár 24 órán keresztül is képesek tartani. Ez tehát nem feltétlenül hátrány, mivel elképzelhető, hogy fel sem tűnik a mindennapi használat során.

 

Egy elektromos hűtőtáska legszerethetőbb tulajdonságai

A fent felsorolt negatívumok után álljon itt néhány olyan dolog is, amelyek megléte kifejezetten élvezhetővé és praktikussá teszi a hűtő használatát.

 

1. Hűtő vagy fagyasztó? Te döntöd el!

Vannak olyan ládák, amelyeken beállíthatod, hogy egyszerű hűtőként, vagy inkább fagyasztóként akarod használni őket. Bár a mindennapi használat és a kamionos életmód nagy valószínűséggel inkább az egyszerű hűtő funkciót teszi számodra kívánatossá, sosem lehet tudni, mikor jön jól egy fagyasztó. Éppen ezért praktikus lehet egy olyan modell, amelynél digitális hőfokszabályzó segítségével magad döntheted el, hogy épp mennyire szeretnél hideget a táskádban.

2. Energiatakarékos

Érdemes energiatakarékos típust választanod, amelynek előnyeit aligha kell ecsetelni. Ugyanakkor nézz utána, hogy az energiatakarékosság mennyire van kihatással a teljesítményre! Vannak hihetetlenül profi megoldások, amelyekkel más típusokhoz képest rengeteg energia spórolása mellett is nagy teljesítményt nyerhetsz.

3. Praktikusan alakítható belső rész

Bár erről már a negatívumok kapcsán is esett szó, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy amikor elektromos hűtőtáska, kompresszoros hűtőláda vásárlásra adod a fejed, nézd meg: a benne elhelyezett polcok, ládák, hogyan variálhatóak, eltávolíthatóak-e. Ezzel a
maximumra járathatod a készülék hasznát és a saját kényelmedet, hiszen nem kell a boltban azt mérlegelned, hogy vajon valami be fog-e férni a hűtőbe.

4. Helytakarékosság

Az, hogy mekkora űrtartalmú elektromos hűtőtáska a legjobb választás a számodra, leginkább a saját mindennapi szokásaidon múlik, ebben nehéz tanácsot adni. Ugyanakkor érdemes mérlegre tenned a kérdést, hogy vajon egy laposabb, szélesebb modellel boldogulsz jobban a kamionban, amelynek például pakolni tudsz a tetejére, vagy egy keskenyebb, magasabb típussal jársz jobban, amely egy kihasználatlan sarokban is megleli a helyét.

5. Tetszetős

Ezt hagytuk utoljára, mert ennek tényleg semmi köze a praktikumhoz, vagy akár a kényelemhez, de ha otthon, családi körben is szereted magad szép dolgokkal körülvenni, akkor egy szebb kivitelezésű elektromos hűtőtáska jobb érzést fog belőled kiváltani az úton, mint egy kevésbé esztétikus darab. Természetesen ne ez legyen a fő szempont, de ha már a fent felsorolt minden szempontot figyelembe vettél, és két nagyon hasonló ár-érték arányú gép között vacillálsz, akkor mindenképpen válaszd azt, amelyikre jobb ránézni. A kamionos élet kellemesebbé tételében néha a legapróbbnak tűnő, más számára jelentéktelen dolgok is meghatározóak tudnak lenni.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad kis összefoglalónkat arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned elektromos hűtőtáska, kompresszoros hűtőláda vásárlása előtt.

Ne feledd, ahogy sokszor a cikkben is említettük, számos olyan szempont van, amelyet nem lesz alkalmad tesztelni, mielőtt üzembe nem helyezed, illetve mielőtt egy rövid ideig használod a hűtőt. Ezekről a szempontokról érdemes a vásárlói értékelésekből tájékozódni. Amennyiben az itthoni webshopokban nem találsz elég információt az egyes modellek összehasonlításához, úgy próbálj rákeresni az egyes modellekre nemzetközi összehasonlító oldalakon, vagy egyszerűen kérdezz minket, hiszen mi már 30 éve ezzel
foglalkozunk.

Sok sikert a döntéshez, és lelj sok élvezetet a kiválasztott hűtőben.

Kamion info kisokos convoytruckshop (2)
Kamionos állás kisokos – 7 dolog, amire minden kamionsofőr és fuvarozó figyeljen! 770 513 Tamás

Kamionos állás kisokos – 7 dolog, amire minden kamionsofőr és fuvarozó figyeljen!

Stallone sorra nyerte a szkandermeccseket a Túl a csúcsonban, a fuvarok levezetéseként. Emlékszel rá? A való életben még nála is „erősebben nyithatsz” kamionsofőrként vagy munkáltatóként, akár 50-es bicepsz nélkül. Pedig a tanáraid azt mondták: „sosem fizetnek meg, ha csak bámulsz ki az ablakon”. Hát, ez nem jött be nekik…

Útközben élsz igazán, avagy a kamionos állás előnyei és hátrányai

Kamionosnak vagy fuvarozónak lenni álom (is lehet). Egy jó hetelős kamionos ilyen, egy megbízható nemzetközi sofőr olyan, egy tisztességes főnök amolyan. Elvárás akad a másik fél részéről, nem is kevés. De igény is, és szuper lenne, ha a kettő félúton találkozhatna.

Ha számodra az otthonod és a családod az első (és az nem gurulhat, mármint az otthonod), akkor csakis a hetelős kamionos állás jöhet szóba a telephelyvezetésen kívül. Ez esetben irány belföld, esetleg Ausztria vagy Németország. 5 munkanap, szabad hétvégék 250-300.000 forint. Maradhat?

A kalandoroknak (és a hitelt görgetőknek) a hazai, hetelős kamionos állás helyett a nemzetközi sofőr lehetőségeket érdemes figyelniük, hiszen így szinte az összes érdekes várost bejárhatják, főleg Európán belül. Egy kempingbicikli a kamionra, és nincs több unalom, no meg elhízott kamionsofőr.

 Kamion info kisokos convoytruckshop (5)

3×2, ismerős? Ez a kombináció három havi távollétet jelent, két hétnyi szünettel, itthon. Az áldozatokért cserébe akár havi 400-500.000 forintot is félretehetsz, ha közben nem csábulsz el a kényelmi cikkek birodalmában (vagy a korrekt munkáltatód beszerzi neked, amire csak szükséged van). Ha a magas fizetés a legfontosabb, és a pedálhiánytól nem jön álom a szemedre, akkor a matek: 3×2. 

Ha viszont be vagy oltva „guruló iroda” ellen, de precíz vagy, és jól viseled a stresszt, no meg mások (néha fárasztó) kifogásait, akkor az Isten is fuvarozónak teremtett.

Mindenesetre akár egy fuvarozó céget/részleget irányítasz, akár hazai vagy nemzetközi kamionsofőrként keresed a kenyered, tudnod kell, hogy rengeteg dolog szükséges a sikeres együttműködéshez. Most sorra vesszük a 7 legfontosabbat, hogy te lehess a legjobb a saját területeden.

1. Első a biztonság

Kamion info kisokos convoytruckshop (1)

Abban szinte minden hazai és nemzetközi sofőr, valamint fuvarozó egyetért, hogy a kamion, a rakomány és persze a sofőr(ök) biztonsága a legfontosabb. Amik nélkül még csak az elindulás gondolatával sem szabad eljátszanod, az a közúti veszélyhelyzeti készlet (ismertebb nevén ADR csomag), az elsősegély-felszerelés és persze a lopás elleni védelem kis- és nagyágyúi, mert mint tudjuk, az ördög nem alszik. És sajnos a tolvajok sem…

Nyilván a rakomány és mások épsége mellett a sofőröknek saját magukra sem árt odafigyelniük. Ezért nem maradhat ki a jólláthatósági ruházat és a megfelelő munkaruha sem az induló csomagból. Jó hír, hogy van élet a „kukásmellényen” és a pállott bakancson túl: most már egész menőn fel tud öltözni az, akinek a biztonság mellett a kényelem is fontos.

Persze az sem árt, ha van nálad vontatókötél, néhány pótalkatrész és „kulcsszerszám”. Mondjuk egy légvezeték is hasznos, mivel megmenthet a több ezer eurós mentési díjtól és a hatalmas időkieséstől.

Ha már lúd, legyen kövér! A spaniferek – általában 16-24 darab kifogástalan állapotú rakományrögzítő szükséges – és a csúszásgátló gumik lehetnek a leggyakoribb okai annak, hogy a felrakón dolgozó „kolléga” édesanyja állandóan csuklik. Miért? Mert senkinek nincs kedve háromszor annyiért megvenni ugyanazt a terméket (vagy rosszabbat) ott a helyszínen, amikor egyébként eléggé sietne. Ezért például azok a fuvarozók és kamionsofőrök, akik a jó árakkal operáló Convoy Truck Shopot választják, sokkal kevesebbszer kerülnek összetűzésbe a felrakós „szakemberekkel”, hiszen a Convoy szakértői remek ötleteket adnak vásárlás közben.

2. Kényelem és tisztaság mindenek felett mellett

Kamion info kisokos convoytruckshop (7)

Ha már minden szükséges eszköz megvan a munkavégzéshez, irány a komfortzóna, vagyis nézzük meg, hogyan „élhetünk” úgy a kamionban és a kamion körül, hogy nekünk is jó legyen, és az esetleges váltótársunk se akarjon minket egy spaniferrel megkötözni.

A szokásos dohányosok vs. dohányellenesek szembenállás a fuvarozók és sofőrök körében duplán érvényes. Szerintünk nem illik megtiltani egy dohányos munkavállalónak a kamionban való dohányzást, de van pár tippünk, hogy a szövet és a kollégák se bánják a füstölést.

 • A legolcsóbb verzió nyilván a lehúzott ablak + hamutartó kombó (a kamion szőnyege helyett például ilyen). De tudjuk, hogy hóban és esőben az ablaklehúzásra csak a mazochisták hajlandóak. 
 • Úgyhogy a legjobb kiegészítő arra, hogy a kamionbelső ne legyen olyan szagú, mint egy iskolai vécé, az az oldalablak légterelő.
 • Ha ez szerinted kevés, de gyűlölöd az illatosítókat, mert már akkor is Wunderbaum fenyőfákat látsz mindenhol, ha becsukod a szemed, akkor ezeknek örülni fogsz.  

Kamionátadás előtt érdemes egy nagyot szellőztetni és takarítani (nem csak dohányosoknak). Tudjuk, hogy a kamionos állás munkaköri leírása nem fedi a takarítói állásét, de ha valaki hajlandó mikroszálas törlőkendővel átdörgölni a legneccesebb részeket, kiseperni a platót és kitisztítani a piszkos kárpitot, azt gyémántként fogja őrizni a munkáltató. Cserébe a fuvarozóknak érdemes körülnézniük és bevásárolniuk itt, hiszen mégiscsak a guruló irodáról van szó, ami mindenképp közös szentély.

 

3. Jó kapcsolat kamionsofőr és fuvarozó között, avagy az örömteli kamionos állás kulcsa

Kamion info kisokos convoytruckshop (3)

Természetes, hogy a munkavállalónak és a munkáltatónak is vannak elvárásai a másik féllel szemben. Sajnos gyakori, hogy egy cég vagy alkalmazott még a minimumot sem képes teljesíteni. Jó, ha ez még a szerződéskötés előtt kiderül. 

 

A kamionsofőr és a munkáltató pokla

Kezdjük a céggel! Minden nemzetközi sofőr retteg, hogy attól függetlenül, hogy nyugaton fog dolgozni, balkáni állapotok várják majd a cégnél. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Alacsony, „borítékba kapott” fizetést, elavult felszerelést, lelakott kamiont, kiszámíthatatlan munkaidőt és persze rettenetes, sunyi kommunikációt (legyen szó például a levonásokról vagy az üzemanyag nélküli indításokról). Egy cégnek sem érdemes azzal nyugtatnia magát, hogy „a kamionsofőr hülye, és úgyse tudja, milyen jó dolga van a kintieknek”. Van egy rossz hírünk a pocsék munkáltatóknak: mivel a magyar kamionosok főleg nyugaton szállítmányoznak, ennek (és a nyilvános Facebook csoportoknak) egyenes következménye, hogy pontosan tudják és látják a kinti sofőrök körülményeit…

Persze bizonyos sofőrtípusokkal is van baj, nem is kevés. A pontatlanság, a szerelési készségek teljes hiánya és az életképtelenség – amikor valaki még olyan alapvető munkaköri feladatokat sem képes megoldani, mint egy határátkelés vagy vámolás – sajnos nem kevés fiatal munkavállalót érint. Munkánk során sok cégvezetővel lépünk kapcsolatba, és biztosan állíthatjuk, hogy két kamionsofőrökhöz kapcsolódó dolog biztosan megkeseríti az életüket. A „kifizetitek a jogsimat?” jellegű kérdések és az „ez nem az én dolgom” mentalitás. Arról nem is beszélve, hogy a fiatal jelentkezők egy része be van oltva tolatás és manőverezés ellen. Az idősebbeknél pedig a nyelvtudás hiánya, valamint a GPS, az okostelefon és az ezekhez kapcsolódó szoftverek rettenetes (vagy semmilyen) kezelése teszi pokollá a mindennapi ügyintézést.

 

Nem könnyű, de lehetsz Te a kivétel

Mit tehetsz fuvarozóként, részlegvezetőként vagy cégtulajdonosként azért, hogy minden (tehetséges és elkötelezett) kamionsofőr felnézzen rád, és szájról szájra terjedjen a jó híred?

 • Fizess mindig időben.
 • Ne trükközz a nettó/bruttó bérekkel és a levonásokkal, a bejelentett munkaviszony alapelvárás minden sofőr részéről.
 • Mutasd ki, hogy mennyire becsülöd a régóta nálad dolgozókat (ne csak anyagilag és különböző juttatásokkal, hanem szóban/írásban is).
 • Biztosítsd a lehető legjobb feltételeket és felszereléseket a kamionban és a kamion körül (ebben szívesen segítünk).
 • Vegyél le bizonyos terheket a dolgozók válláról (hidd el, rengeteg sofőr foglalja majd imába a neved, ha a kamionmosást nem nekik kell intézniük).

Ha gyakorlott kamionsofőr vagy, esetleg a közeljövőben szeretnél elhelyezkedni a szakmában, ezeket a pontokat betartva válhatsz álomalkalmazottá:

 • Mindig ápoltan és pontosan érkezel.
 • Megtanulsz legalább alapszinten angolul. (Ha még németül is beszélsz, garantáltan imádni fognak.)
 • Ki- és beszámítható vagy, mindig elérnek telefonon, amikor szükség van rád.
 • Alázatos vagy, és nem gondolod azt, hogy neked már senki nem tud újat mutatni.
 • Gyorsan tanulsz. (Tudjuk, hogy ez nem igazán befolyásolható tényező, de a szándék és a figyelem igen, és ez már félsiker).
 • A tolatás és a vezetés a kisujjadban van.
 • Életrevaló vagy: nem esel kétségbe, ha valami elromlik/nem működik, hanem még a necces helyzetekben is feltalálod magad.

Most, hogy tisztáztuk, milyen a tökéletes munkáltató és alkalmazott, ha kamionos állásról van szó, nézzük meg azt is, hogyan szerezheted meg a kívánt állást/munkaerőt.

 

4. Álomból valóság: így menj biztosra!

Ha munkahelyet váltanál, esetleg még teljesen kezdő vagy, és csak most szeretnél belekóstolni egy profi kamionsofőr vagy nemzetközi sofőr életébe, akkor is tudnod kell, hol érdemes állást keresned, hogyan (mivel) pályázz rá, és persze mik azok a kérdések, amiket fel kell tenned a leendő munkáltatódnak a siker érdekében. A fejezet végén a munkáltatóknak is adunk néhány tuti tippet. Vágjunk is bele!

 

Aki keres, az talál?

Nem csak az egyik legnagyobb állásportálon kereshetsz és találhatsz munkát. Vannak kimondottan sofőr és kamionos állásokra szakosodott Facebook oldalak és csoportok is, amiket érdemes folyamatosan nézegetned. Jó hír, hogy még a legnépszerűbb hazai, kamionos csoportokban (Kamionosok, Az élet 18 keréken) is felbukkannak néha kamionos álláshirdetések, ráadásul azonnal érkezik a kommentcunami is az adott cégekkel kapcsolatban. Mivel sok helyen nagy a jövés-menés, egész évben találkozhatsz neked való ajánlatokkal.

 

Önéletrajz: A kevesebb több

Mivel a legtöbb munkáltató maximum 1 percet tölt el egy-egy önéletrajz elolvasásával, ezért a kisregény nem a legjobb formátum a sikeres pályázathoz. Rövid mondatok, kizárólag fontos információk, konkrétumok, mindenféle „tupírozás” nélkül! Ez a siker titka, de persze az is hasznos, ha az önéletrajzod nincs tele elütésekkel, logikusan van felépítve, és vizuális szempontból is könnyen áttekinthető.
Jól jönne egy használható, online sablon? Tessék!

 

A jó munkáltatót nem zavarják a kérdések!

Teljesen érthető, hogy tele vagy kérdésekkel. Ahogy azt korábban már említettük, a „kifizetitek-e a jogsimat” jellegűeket nem érdemes feltenned, de itt egy olyan kérdéscsokor, amire egyrészt választ kell kapnod, másrészt azt mutatja, hogy komolyan érdekel az adott lehetőség.

 • Hogyan jelent be a cég?
 • Milyen részekből tevődik össze a fizetés? Mennyi a kilométer-, üzemanyag- és túlórapénz? Az átlagosnál több felrakó és lerakó állomás bevállalása mennyit hoz még a konyhára?
 • Van-e a cégnek szervizhálózata, vagy helyben kell (neked) elhárítani a hibát? 
 • Hány évesek a kamionok?
 • Lesz-e váltótársam ugyanazon a kamionon?
 • Milyen a céges kabinetikett? Milyen sofőrökre vonatkozó szokások és szabályok vannak érvényben a vállalkozásnál? 

Mindenképp javasoljuk, hogy kérj egy pontos felelősségi listát az adott cégtől a szerződés aláírása előtt, hogy elkerülhessétek a későbbi félreértéseket.

 

Útmutató cégeknek, fuvarozóknak

Kamion info kisokos convoytruckshop (8)

Talán arra a kérdésre, hogy hol hirdess munkáltatóként, választ ad az „Aki keres, az talál?” blokk. Az is jó megoldás lehet, ha sok sikeresen hirdető céghez hasonlóan te is Facebookon (is) keresnéd az álomsofőrt. A különböző célzási lehetőségekkel gyakorlatilag elérheted, hogy csak olyan jelölthöz jusson el a hirdetésed, akit szívesen látnál a csapatodban.

Tudjuk, hogy tapasztalt munkaadóként határozott elképzelésed van arról, hogy miket kell kérdezned az interjún az adott jelölttől, de neked is készültünk egy kiegészítő kérdés- és feladatcsokorral, hogy igazán biztosra mehess.

 

Elmélet:

 • Milyen gyakorlati tapasztalata van? (Pl. beszélgess vele a menetíró működéséről!)
 • Milyen térképismereti tudással rendelkezik?
 • Milyen probléma volt eddig a legnagyobb, amivel a szakmán belül találkozott, és azt hogyan oldotta meg? 

Gyakorlat:

 • Menjetek ki a telephelyre, mutasd meg a kamionokat, és kérd fel a jelentkezőt pár alapvető gyakorlatra (tolatás, Y fordulás, parkolás, rakomány felvétele, rakományrögzítés, ponyvázás, raktér zárása). Tudjuk, hogy ez időigényesen hangzik, és az is. De fontos, ha megbízható és ügyes kamionsofőr kell a cégednek.
 • Irány a próbaút! Küldd el a finishben járó jelentkezőket egy próbaútra a legtapasztaltabb kollégák egyikével, akinek adsz a véleményére. Az út utáni visszajelzés és az eddigi tapasztalatok alapján biztosan fogod látni, ki az, akire szükségetek van.

 

Az első pár lépés pipa, de meg is kell győznöd a tehetséges jelentkezőt, hogy a te cégedet válassza. Nyilván a 100 nap szabadság + kimeríthetetlen pénzcsap kombináció nem játszik, ezért olyan – a sofőrök vágyait és igényeit figyelembe vevő – opciókat érdemes felmutatnod, ami kiemel a versenytársak közül.

A fülkefejlesztés az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy meggyőzz egy jelentkezőt arról, hogy nálad érdemes dolgoznia. A legtöbb kamionban például alapból van hűtő (beépített), de az többnyire vagy csak fagyaszt, vagy csak hűt. Ergo vagy kaja vagy sör… Ezért a nagypályások például kiegészítő, kompresszoros hűtőkkel és fagyasztóládákkal érik el, hogy sofőrjeik otthon érezhessék magukat. Ha kisebb költségvetés áll rendelkezésedre, akkor nézz körül a kényelmi felszerelések birodalmában!

 

5. Mindig tudd, kihez fordulhatsz!

Senki sem állítja, hogy ez a szakma egyszerű. Attól függetlenül, hogy valaki sofőr, részlegvezető vagy cégtulajdonos, az alábbi problémák nagy része – akár áttételesen – érinteni fogja.

 

Szent a béke?

A munkahelyi problémákat például célszerű házon belül kezelni. A legtöbb panasznak könnyű elejét venni őszinte, nyílt kommunikációval és egy kis kompromisszumkészséggel. Ha viszont nagy a baj, és külső segítségre van szükség, az alábbi érdekképviseleti szervezetekhez fordulhatsz, akik többek között jogsegélyszolgálattal is foglalkoznak.

 

Egészségedre!

Még az egészségükre nagyon odafigyelő kamionsofőrök is (sajnos a munkavállalók maximum 1%-a) áldozatul eshetnek olyan betegségeknek útközben, mint a foggyulladás, a súlyos gyomorbántalom vagy az aranyér. A belföldön dolgozóknak ott a tb, de a nemzetközi sofőröknek mindenképp Európai Egészségbiztosítási Kártyára lesz szükségük. Azt, hogy a kártyával melyik országban, milyen orvosilag szükséges ellátást vehet valaki igénybe (ingyen), mindig az illetékes tagállam dönti el.

 

Jobb az elővigyázatosság

Az üzemanyaglopás a sofőrt és a munkáltatót egyaránt érintő probléma, ami sajnos olyan gyakori, hogy külön bekezdést érdemel… Ha nem készültetek fel ellene a cikkünk elején említett kis- és nagyágyúkkal, akkor nem sok opciótok maradt. Mivel az elfolyó üzemanyag miatti környezetkárosításért csak téged tudnak megbüntetni – a tolvaj sajnos már messze jár –, nem érdemes megvárnod/kihívnod a rend őreit.

 

Jaj, ne, már megint?

Kamion info kisokos convoytruckshop (4)

Van egy dolog, amit minden fuvarozó és kamionsofőr gyűlöl: a büntetés. A legfontosabb jogszabályi, hatósági és engedélyekkel kapcsolatos információkat a hungarokamion.hu oldalán megtalálod, de mivel a különböző bírságok úgy röpködnek, mint Martin Scorsese Kaszinójában a káromkodások, mi is szeretnénk kicsit behatóbban foglalkozni a témával.

Bárki bármit mond, egy hatóság sem köthet belétek, ha körültekintően végzitek el a kötelező ellenőrzéseket, és szigorúan betartjátok a különféle előírásokat. Persze minden hatóságnak megvan a maga „rigolyája”.

 • Az univerzum összes említésre méltó hatósága foglalkozik az ADR követelményekkel, a megfelelő megkülönböztetésekkel, az érvényes sofőrvizsgákkal és persze az ADR felszerelésben lévő termékek és az elsősegély-felszerelések lejárati dátumával. Nem feledkezhettek meg a szabályszerű rakományrögzítésről sem: milyen a spaniferek állapota, hány darabbal, milyen módon van rögzítve a rakomány, használtok-e élvédőt, stb. 
 • A fentieken kívül az osztrák hatóság árgus szemmel nézi a tűzoltó készülékek plombáját is. (Ez az a dolog, amit szinte senki nem néz meg indulás előtt. A lejárati dátum egy dolog, de hajnali 3-kor felmászni a kamionra ellenőrizni, hogy nem lazult-e ki a kis műanyag, „köszönöm, nem szeretném”. Pedig palackonként 200-500 eurós is lehet a büntetés.) A németek szerencsére inkább akkor büntetnek, ha muszáj, és nem feltétlenül ebből akarnak meggazdagodni: ott általában 50-150 eurós büntetésekkel kell számolni.
 • Elvileg a felrakók és lerakók sem szeghetik meg a szabályokat, de sajnos sok az ellenpélda, és elképzelhető, hogy te ütöd meg a bokádat miattuk. Például ha már lerakodtál, akkor megkapod a leigazolt CMR-t. A fuvarlevélen szerepel a pontos dátum, az aláírás és a bélyegző, ugye? Ha nem, ne is menj tovább! 

Kamion info kisokos convoytruckshop (6)

Előfordulhat az is, hogy az átvevőnek akad valami kifogása az áruddal kapcsolatban. Ilyenkor azonnal hívd fel a főnököd! Ha ezek után olyan papírt raknak le eléd, amit valamiért nem tudsz tökéletesen értelmezni, ne írd alá, kérj telefonos segítséget! Illetve ne feledd, hogy fel- és lerakáskor te is írhatsz ezt-azt.

Bár biztos recept a bírságok elkerülésére nem létezik, mindig érdemes betartani a szabályokat, és ha például bizonytalan vagy a rakományrögzítésben, több spanifert nyugodtan használhatsz, persze a precizitás nem maradhat el.

Kamion info kisokos convoytruckshop (10)

 

6. Legyen tisztességes a búcsú!

Van olyan helyzet, amikor egy munkakapcsolat már nem menthető. Egy felmondásnak vagy elbocsátásnak mindig két oldala van. Nemcsak azért mert egy munkáltató és egy munkavállaló közt játszódik le, hanem azért is mert a „szakításból” mindkét félnek fel kell állnia. Ezért mindenkinek az a legjobb, ha az elválás tisztességes, és a „másik oldalt” (az ordibálós, egymást megalázó verziót) meghagyjuk másoknak…

Mielőtt kamionosként felmondasz, mindenképp olvasd el újra a szerződésed, nehogy legyen benne valami kellemetlen kitétel, amiről megfeledkeztél. Érdemes a munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetni, mert ilyenkor van rá a legnagyobb esély, hogy olyan alkut sikerül kötni, ami neked és a cégnek is elfogadható. Az azonnali hatályú felmondásban az a nehéz, hogy rendesen alá kell támasztanod az érveidet, és ha a munkáltató akarja, jogi útra is terelheti az ügyet, amiből nem biztos, hogy jól jössz ki. Ne feledd, a jó hírnév mindkettőtöknek fontos (hacsak nem épp nyugdíjba készülsz menni és már minden mindegy).

A munkáltatónak is fontos, hogy egy alkalmazott szépen és a lehetőséghez mérten elégedetten távozzon a cégtől. Egy olyan világban, ahol külön internetes oldalak és Facebook csoportok szólnak arról, hogy melyik cég hogyan bánik a dolgozóival, szinte 5 perc alatt lerombolhatják egy-egy vállalkozás hírnevét. Az elbocsátás tehát nem egyszerű, de ha azt megelőzte egy korrekt szóbeli, majd írásbeli figyelmeztetés (mit, miért csinált rosszul a sofőr, illetve hogyan és meddig javíthat a helyzetén), és még így sem történt pozitív változás, akkor valószínűleg a munkavállalót nem éri majd hidegzuhanyként a szigorú lépés. Fontos, hogy munkáltatóként közöld, mi az oka a döntésnek, és mikor kell az alkalmazottnak távoznia. Szabadkoznod nem kell, de illik kikísérned az „áldozatot” az irodád ajtaján. Ja, és a kulcsokról se feledkezz meg!

 

7. Tarts meg munkatársaidat hosszú távon!

Muszáj volt kitérnünk a feketelevesre, de a jó hír az, hogy kedvességgel, tisztelettel és „munkatársmegtartó” csomagokkal rengeteget tehetünk azért, hogy az ideális főnök-beosztott kapcsolat hosszú távon fennmaradjon.

Van, akinek a kényelmi felszerelések jelentik a boldogságot, mások fantasztikus konyhacsomagra vágynak, egyesek a praktikus szetteket imádják, és persze olyanok is akadnak, akiket kizárólag a luxuscuccok villanyoznak fel. Közös ezekben az igényekben, hogy a gyors és rugalmas webáruházat üzemeltető Convoy mindegyikre képes megoldást nyújtani.

Láthatod, a kamionos állás rengeteg szépséget, örömöt és persze annál is több kihívást és buktatót rejt magában, de ha sofőrként vagy fuvarozóként az általunk felvetett 7 dologra odafigyelsz, garantáltan elégedettebb leszel a lehetőségeiddel. Amennyiben ez még nem lenne elég, hírlevelünkre feliratkozva még különleges, neked szóló híreinkről és akcióinkról is értesülhetsz.

1