30 000 Ft left for free shipping

Vásárolj még 30 000 Ft értékben az ingyenes szállításhoz!
0
Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

Melyik a legjobb hűtő?

Kiemelt cikkTanácsok és tippek

Hűtőtáskák és boxok minden, amit a mobil hűtőkről vásárlás előtt tudni érdemes

Hutolada

A hűtőtáskák és boxok olyan kiegészítők, melyek a többnapos utazás során elengedhetetlenek. Nem mindegy azonban, hogy milyen megoldást választunk. Most megmutatjuk a különböző mobil hűtők közti lényeges különbségeket, és azt, kamionosként melyiket érdemes választanod, hogy az százszázalékosan megfeleljen az igényeidnek.

A jó hűtőláda a kamionos egyik legjobb barátja. Segít abban, hogy a hosszú út során is frissen tartsuk az ételt, az italunk pedig a nyári kánikula idején is hideg és üdítő legyen. Annak érdekében azonban, hogy ez valóban így legyen és ne érjenek minket kellemetlen meglepetések, meg kell találnunk a céljainknak leginkább megfelelő hűtőládát.

De milyen megoldások közül választhatunk, és melyek azok a szempontok, melyeket mindenképp figyelembe kell vennünk egy új hűtőláda megvásárlása esetén? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket a mobil hűtők használatáról és működéséről egy felkészült kamionosnak tudni érdemes!

Hutolada2

Milyen fajta mobil hűtőládák közül választhatunk?

Csakúgy, mint minden más téren, napjainkban a hűtőládák piacán is hatalmas a kínálat. Ha szeretnénk egy megbízható, mobilis megoldást, rengeteg különböző kivitelű termék közül választhatunk, az eltérés pedig nemcsak méretben és hatékonyságban, de a hűtés során alkalmazott módszer terén is eltérő lehet.

Passzív hűtőládák

Hutolada3

A passzív hűtőládák használatához nincs szükségünk energiaforrásra. Elég őket megpakolnunk jégakkuval vagy jégkockával, és különösen hatékony szigetelésüknek köszönhetően hosszú időn át képesek frissen tartani az ételeket és hidegen tartani az italokat. A legjobb minőségű passzív ládák a használattól és az időjárási viszonyoktól függően akár több napon át is képesek erre. Fontos megemlíteni azonban, hogy a passzív hűtőládák csak hűtésre és frissen tartásra alkalmasak. Hőmérsékletük nem csökkenthető tetszés szerint.

Kompresszoros hűtők

Hutolada4

A kompresszoros hűtők a passzív megoldásokkal szemben gyakorlatilag a normál háztartási hűtő lekicsinyített változatai. Képesek 0 oC alá csökkenteni a belső hőmérsékletet, ezáltal fagyasztásra is alkalmasak, a nem előhűtött termékeket is rövid időn belül képesek lehűteni. A kompresszoros hűtők komplex technológia alapján működnek, éppen ezért az egyszerűbb, hidegen tartó megoldásoknál valamivel drágábbak. Ezért cserébe azonban teljesítményük és megbízhatóságuk is kiemelkedő.

Vannak közöttük hordozható és beépíthető, valamint teherautó specifikus ládák is, továbbá hajókba, lakóbuszokba építhető szekrények is. A kamionosok számára tervezett, hordozható kompresszoros hűtőket úgy optimalizálták, hogy alkalmasak legyenek a gyakori rakodásra.

A kompresszoros hűtők teljesítményüket és üzemeltetésüket tekintve is különbözőek lehetnek. Bizonyos hordozható modellek csak 12-24 V-os feszültségről üzemeltethetők, míg mások 230 V-ról, azaz hálózatról is. Vásárlás előtt fontos, hogy ellenőrizzük, az általunk választott készülék megfelelő-e igényeinknek és a környezetnek, melyben használni szeretnénk.

Termoelektromos hűtők

Hutolada5

A termoelektromos hűtők a kompresszoros hűtőkkel szemben egészen más elven működnek. A hűtő lelke a burkolat alá beépített termoelem, mely az üzemeltetés során az úgynevezett Peltier effektust használja fel a hűtésre. Bizonyos termoelemes modellek nemcsak hűtésre, de fűtésre is alkalmazhatók, így forró tea, forralt bor vagy étel melegen tartására is alkalmasak.

Fontos azonban tudni, hogy a termoelektromos hűtők működési elvéből következik, hogy a belső tér nem hűthető le tetszőleges mértékben a külső környezeti hőmérséklet alá. A jobb hűtőládák maximális hűtőteljesítményét a két hőmérséklet különbségeként szokták megadni, de a hűtőteljesítmény összefüggésben van az alkalmazott termoelem méretével és kialakításával. A kiemelkedő hűtési hatásfokot a drágább hűtőládák esetében a csúcsminőségű hőszigetelés, valamint a hőcserélő ventilátorok fokozzák.

A termoelektromos hűtők felhasználási területe meglehetősen tág, de alapvetően az előhűtött élelmiszerek megfelelő hőmérsékleten tartására alkalmasak. Rendkívül változatos méretekben elérhetők, akár 8-tól 45 literig, ami azt jelenti, hogy bárki megtalálhatja az igényeinek megfelelő modellt. Akár ferde helyzetben is hatékonyan használhatók.

Abszorpciós hűtők

Hutolada6

Az úgynevezett abszorpciós hűtők legnagyobb előnye, hogy a 12 V-on és a 230 V-on kívül gázüzemben is tudnak működni. Nem véletlenül lettek ezek a hűtők a kempingezők és a teherautósofőrök legkedveltebb darabjai, hiszen használatukhoz nincs szükség áramforrásra. Így gyakorlatilag bármikor, bármilyen körülmények közt használhatjuk őket. Láda (hordozható) és szekrény (beépíthető) kivitelben is választhatók.

Mekkora hűtőtáskát érdemes választanunk?

Hutolada6

A megfelelő hűtőláda kiválasztása során az egyik legfontosabb szempont a teljesítmény mellett a méret. A megfelelő méretet attól függően kell kiválasztanunk, hogy mik a céljaink, illetve mekkora hűtőláda vagy box fér el kényelmesen és biztonságosan a járművünkben. Minél tovább szeretnénk függetlenek maradni a boltoktól és minél távolabbi helyekre szeretnénk utazni, annál nagyobb méretű és teljesítményű hűtőládára lesz szükség.

A literben jelzett űrtartalom tökéletes kiindulópontot jelent az ideális méretű hűtőláda kiválasztásában. De hogy első ránézésre hogyan állapíthatjuk meg, hogy a választott modellbe mi fér be és mi nem? Ennek meghatározására kiválóan alkalmas lehet egy egyszerű, 1,5 literes PET palack is. A legtöbb univerzális (típustól függetlenül beépíthető), hordozható hűtőbe és hűtőboxba ugyanis gond nélkül be kell, hogy férjen egy 1,5 literes palack állítva.

Hűtő üzemeltetése szivargyújtóról: valóban veszélyes lehet?

Szivargyujto

Gyakran felmerül a sofőrökben a kérdés, hogy egy igazán jó hűtőláda a nagy teljesítményért cserébe mennyi áramot fogyaszt és hogyan biztosíthatjuk hatékonyan annak áramellátását. Lehetséges-e például egy hűtőláda szivargyújtóról történő üzemeltetése?

Gyakran találkozunk azzal a tévhittel, mely szerint a mobil hűtők szivargyújtóról történő üzemeltetése veszélyes. Ennek oka, hogy a csatlakozás bizonytalansága miatt a szivargyújtóról üzemeltetett hűtő gyakran ki-be kapcsol, ez pedig nem tesz jót a kompresszornak és hamar vezethet meghibásodáshoz. Ez azonban nem teljesen igaz.

Egy hűtőláda áramfelvétele normál működés közben 4-5 Amper, ezt pedig minden egészséges szivargyújtónak el kell bírnia. Ez azt jelenti, hogy legtöbb mobil hűtő ilyen módon is üzemeltethető, abban az esetben persze, ha a szivargyújtó nincs meglazulva és a csatlakozása minden szempontból stabil.

Fontos tudni azonban a szivargyújtós működtetésről, hogy ha a szivargyújtó kilazul, akkor a hűtő nem hűt. A sok egymásutáni ki és bekapcsolás pedig valóban rontja a hűtő és a kompresszorának élettartamát. Éppen ezért a fix bekötés hatékonyabb, biztonságosabb és gazdaságosabb megoldás is egyben.

Mennyire megbízható egy akkumulátoros hűtő?

Akkumulatorhuto

Sokan nem rendelkeznek megfelelő áramforrással az úton, vagy egyszerűen csak szeretnének elszakadni a civilizációtól. Ebben az esetben az első gondolat, ami megfordul a fejükben, az az akkus hűtőtáska vásárlása. De mennyire lehet jó megoldás egy akkus hűtő? Mennyit bír töltés nélkül egy akkumulátor? Illetve akadnak-e esetleg olyan tartozékok, melyekkel a töltés nélküli használat ideje növelhető?

A modern, akkus hűtők kompakt és hatékony kompresszorral vannak felszerelve, ennek köszönhetően magas külső hőmérséklet mellett is garantálják a kiváló hűtési teljesítményt. Általában robusztus külsejük ellenére is könnyen hordozhatók, bőröndhöz hasonló kialakításuknak köszönhetően. Így tökéletes megoldást jelentenek azok számára, akiknek kiemelkedően fontos a mobilitás.

Egy igazán jó minőségű mobil hűtő beépített cserélhető akkumulátora akár 21 órás működést is képes biztosítani. Ráadásul újratölthető napelemen, 12 V-os aljzaton keresztül vagy adapter segítségével hálózati áramra csatlakoztatva is tölthető. Ez a maximális mobilitást, a hatékony működést és a tökéletes kényelmet egyaránt képes garantálni.

És ha már kényelemnél tartunk, érdemes megemlítenünk, hogy például a LiON Cooler hűtő egyszerű és intuitív vezérlése mellett felhasználóbarát digitális interfésszel és integrált Bluetooth csatlakozási lehetőséggel egyaránt rendelkezik. A maximális komfort érdekében pedig akár telefonon is követhető és állítható a működése.

Gazdaságos működés: mit jelent az ECO funkció és hogyan használható?

Hutolada8

A mobil hűtők esetében természetesen nemcsak a teljesítmény, de a gazdaságos használat is egyaránt fontos. Éppen ezért az igazán jó modelleket a gyártók az úgynevezett ECO funkcióval látták el. De hogy mit is jelent ez pontosan és hogyan is használható?

Az ECO funkció használatával a vezérlőelektronika csökkenti a teljesítményt, ezáltal pedig az áramfogyasztást is. Folyamatos áramellátás esetén (ha a hűtőt hálózatról üzemeltetjük, vagy épp menet közben generátor tölti az akkumulátort) ennek a funkciónak nincs nagy jelentősége. Ellenben álló helyzetben, amikor a készülék csak az akkumulátorról kapja az ellátást, akkor érdemes ebben az úgynevezett “csökkentett üzemmódban” használni.

A kompresszoros hűtők az alacsony energiafogyasztás érdekében el vannak látva akkumulátorvédelemmel, ami annyit tesz, hogy bizonyos feszültség alatt a hűtő lekapcsol, hogy a jármű akkumulátorát ne merítse le egészen.

Szervizháttér: mi történik, ha egy hűtő meghibásodik?

Hutoladaszerviz

Mint ahogy minden egyéb készülék, úgy egy hűtőláda is meghibásodhat, még abban az esetben is, ha a használati utasításoknak megfelelően alkalmazzuk. A hiba oka ilyenkor több különböző dolog lehet, azonban a hűtők hibakódjai és a használati utasításban található, esetleges magyarázatuk segítenek a probléma megfejtésében.

Sokakban merülhet fel persze a kérdés, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha egy hűtőláda meghibásodik? Milyen szervizháttérrel rendelkeznek a különböző típusok? Van-e lehetőség a bizonyos alkatrészek cseréjére? Nos, mint ahogy sok minden egyéb, ez a dolog is attól függ, milyen típusú hűtőládát választunk.

Az olcsóbb változatok alkatrész-ellátottsága sajnos nem, vagy csak nehezen megoldott. A kompresszor beszerzése ettől függetlenül persze megoldható lehet, a vezérlés azonban már problémás. Az Indel B hűtők esetében azonban minden alkatrész pótolható, egészen az utolsó gombig. A legtöbb, minőségi hűtőládát azonban a megfelelő használat mellett nem fenyegeti a meghibásodás veszélye, amit általában a több éves gyártói garancia is igazol.

Csak kamionosok kiváltsága? Avagy kiknek ajánlott a mobil hűtők használata?

Hutolada9

A hordozható hűtők nagyon jó szolgálatot tesznek utazás során, éppen ezért a kamionok elmaradhatatlan kellékei. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy kizárólag kamionsofőrök használhatnák őket.

Egy jó akkus hűtőláda tökéletes megoldás lehet akár kempingező családok számára, de egy kisebb méretű passzív láda még a strandon is remek szolgálatot tesz. Mivel a különböző típusok közt eltérő méretekből is válogathatunk, így gyakorlatilag bárki megtalálhatja a számára ideális, céljainak százszázalékban megfelelő modellt. Ami azt jelenti, hogy hűtőládáink és boxaink közt bárki válogathat, akinek a számára igazán fontos a mobilitás.

Márkák, amikben megbízunk, amikben megbízhatsz!

Márkák, amikben megbízunk, 
amikben megbízhatsz!

Kosár megtekintése
a kosárba helyezve.
cart