30 000 Ft left for free shipping

Vásárolj még 30 000 Ft értékben az ingyenes szállításhoz!
0
Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

Elektromos hűtőtáska: ezeket mérlegeld, mielőtt megvennéd!

Kiemelt cikkTanácsok és tippek

Az elektromos hűtőtáska vagy más néven kompresszoros hűtőláda hű társa mindazoknak, akik az otthonuktól távol is a maximumra akarják járatni a kényelemérzetüket.

Legyen szó kempingezésről, vagy egy kéthetes kamionos munkáról, ezek a praktikus, nagy hatékonyságú szerkezetek biztosítják, hogy a legmelegebb napokon is jéghideg legyen a vized, a söröd, vagy akár hogy a tüzes vaslapra váró mirelit fasírtok akár hetekig is elálljanak. De vajon milyen fő szempontokat kell figyelembe venni, mielőtt kiválasztanád a hőn vágyott terméket? Mivel az ár és a teljesítmény tekintetében igen jelentős különbségekkel is találkozhatsz az elektromos hűtőtáska piacon, úgy döntöttünk, kicsit képbe hozunk, hogy informált, magabiztos döntést hozhass, amit később sem fogsz megbánni.

Elektromos hűtőtáska. A kompresszoros az igazi.

Mielőtt online felfedezőútra indulsz az elektromoshűtőtáska-útvesztőben, nézzük meg kicsit jobban, hogy alapvetően milyen alternatívák állnak rendelkezésre, ha hordozható hűtőrendszerre van szükséged. A hordozható hűtőtáskáknak alapvetően 3 nagy csoportja létezik:

1. Elektromos hűtők (kompresszoros)

Ezek a hűtők azonosak az otthoni hütő és fagyasztó ládákkal, csak a méretük kisebb (15-100 liter), a hűtőteljesítményük viszont nem! Beállíthatóak +10 és -16(-18 ) oC közé, de nem csak tartani tudják a beállított hőmérsékletet, hanem gyorsan el is érik azt! A legtöbb típusnál van egy külön rész arra az esetre, ha a hütő fagyasztóként üzemel, de nem szabad mindennek megfagyni! Sokan arra gondolnak, hogy ezzel a hütőteljesítménnyel hamar lemeríti az akkumulátort. Ettől két ok miatt sem kell tartani.: a beépített akku. védelem előbb lekapcsolja a kiváló hőszigetelésű hűtőt mint az akku. lemerülne, másrészt az áramfelvétele alacsonyabb mint a hagyományos autós hűtőké. Menet közben a nagy úthibák, vagy a dőlt helyzet (kb. 15 fokos szögig) sem árt neki. Nagyobb részük a 12/24V-on kívül 230V-tal is működik. Hőmérséklet visszajelzés és belső világítás a többségüknél van. Mivel ez nem a legolcsóbb (de megbízható) technika, érdemes figyelni a garancia idő hosszára, és arra is hogy a szerviz Magyarországon elérhető-e?

2. Termoelektromos hidegen tartók

Ezek a megoldások nem rendelkeznek kompresszorral, így a hűtőtáska egy olcsóbb változatát jelentik, amely nagy eséllyel nem jelent számodra megfelelő megoldást. A kompresszoros hűtőtáskákhoz képest a hidegen tartók sokkal megbízhatatlanabbak, a ládában lévő hőmérséklet függ a külső hőmérséklettől. Ezek a megoldások arra valók, hogy a még hideg termékeket segítsenek 3-6 órán keresztül hidegen tartani, hűtésre viszont nem alkalmasak.

3. Abszorpciós hűtök

Általában 33-35 liter között kaphatóak 12V/PB-gáz/230V vagy 24V/PB-gáz/230V-on működnek. Előnyük a teljesen halk üzem. Hátrányuk, hogy nagyon lassan és alig hűtenek 12V-on. A zárt teret gyorsan és nagyon bemelegítik, gázról nem is szabad zárt térben használni.

Számít a méret!

Az elektromos hűtőtáskák, kompresszoros hűtők között is elkülöníthetünk különböző csoportokat, leginkább a felhasználás célja szerint, amely nagyban befolyásolja, hogy milyen méretet érdemes választanod. A mérettel általában a teljesítmény is nő, ha hűtőládáról beszélünk.

Ha alapvetően csak 1-2 napra keresel megoldást, akkor értelemszerűen elegendőek a kisebb szerkezetek, többnapos, vagy akár többhetes utakra mindenképpen érdemes azonban egy nagyobb űrtartalommal bíró elektromos hűtőládára beruháznod. Találsz olyat, amely a kamionos ágyad alatt kiválóan elfér (ezeket adott esetben még fagyasztásra is tudod használni).

Elektromos hűtőtáska — a leggyakoribb panaszok. Járj utána, mielőtt vásárolnál!

Ebben a cikkben nem szeretnénk konkrét márkákat, vagy típusokat ajánlani, sem leszólni. Ehelyett inkább abban segítünk, hogy megvizsgáljuk azokat a leggyakoribb panaszokat, amelyeket a vásárlók sérelmeznek az egyes termékek kipróbálása után. Ezt követően pedig kiemelünk néhány különösen nagy értékkel bíró jellemzőt, amelyekre talán magadtól nem is jutna eszedbe odafigyelni, pedig érdemes lehet. Ha mindezeket mérlegeled, illetve eldöntöd, hogy neked mi a fontos egy hűtőtáskában — pl. hogy legyen-e benne világítás vagy megoldod anélkül is a használatát —, akkor már nagy bakot biztos nem fogsz lőni a vásárlással.

1. A belső hőmérsékletjelző hiánya

Nem tűnik jelentős problémának, de rengeteg élelmiszeren, vagy gyógyszeren kerül feltüntetésre egy tól-ig hőmérséklettartomány, amelyen belül kell tárolnod az adott terméket — ideális esetben. Hacsak nem vagy egy élő biohőmérő, akkor a hőmérsékletjelzőnek tehát jó hasznát veheted.

2. A belső világítás hiánya

Míg egy kempingezés közben talán kevésbé zavaró, ha az elektromos hűtőláda nem rendelkezik belső világítással, egy kamionos munka közben, ahol sokszor éjjel is dolgozol, nagy felüdülés lehet a világítás. Egyrészt látod, hogy mi van a hűtődben, és mit kell venni esetleg a következő megállóban. Másrészt, furcsa vagy nem, de a hűtőszekrény fénye egy kellemes, otthonos érzést ad, amikor éjjel kinyitjuk. Egy hosszú, munkával terhelt éjjelen pedig ez egy igen fontos tényező.

3. Belül kicsapódik a kondzenzvíz

Ezt a tulajdonságot nehéz tesztelni a vásárlás előtt, hiszen először üzembe kellene helyezni, majd használni a készüléket pár órán keresztül. Ilyen esetekben érdemes elolvasni a termékoldalon található vásárlói véleményeket. A belül nedvesedő elektromos hűtő megint az a kategória, ami nem biztos, hogy a legzavaróbb dolgok közé tartozik, de ez megint csak függ attól, hogy mit szeretnél elsősorban a hűtőben tartani. Az élelmiszereket mindenesetre — ha a csomagolást már megbontottad — mindenképpen érdemes lefedni, mielőtt a hűtőbe helyezed.

4. Zajos

Mivel az elektromos hűtőt áram tartja életben, ezért járhat némi zajjal az üzemeltetése. Nem mindegy azonban, hogy mekkorával. Itt is elmondhatjuk, hogy ha csak egy hétvégi kempingre keresel megoldást, a nagyobb zaj talán nem annyira zavaró, mivel az elektromos hűtőláda kerülhet akár a lakókocsin, vagy sátoron kívülre is. Meg egyébként is, kit érdekel egy kis zaj, ha egyszer már nyaralunk? Ugyanakkor más a helyzet akkor, ha munka miatt vagy úton. Ilyenkor jó, ha a pihenés óráiban nem arra kell elaludnod — vagy felébredned —, hogy valami kiállhatatlan hanggal berreg néhány centire a fejedtől.

5. Magas az ár

“Nem vagyok elég gazdag ahhoz, hogy olcsón vásároljak” – tartja a mondás. Ahogy már említettük, az elektromos hűtőtáska választék az árban is erős eltéréseket mutathat, de mint sok minden másban, itt is vigyázni kell az olcsóbb ajánlatokkal. A “drága” nagy általánosságban jobb minőséget is jelent. A kompresszoros hűtőtáskák például valahol 120 és 250 ezer Forintos ár között helyezkednek el, a csatlakozási lehetőségeik függvényében. Találsz csak szivargyújtós, vagy szivargyújtós és 230V-os csatlakozású táskákat is ebben az árkategóriában. Ami viszont ennél olcsóbb, az nagy eséllyel nem lesz megfelelő eszköz számodra.

6. Rövid kábel

Bizony, az elektromos hűtőláda megbízható hőtartásához hozzájárul a kábel szükségessége. Hacsak nem akarsz még újabb hosszabbítókkal bajlódni, akkor mindenképpen mérlegeld, hogy a kamionon belül hová szánod a hűtőt és hogy milyen hosszú kábelnek kellene a rendelkezésedre állnia a kényelmes beszereléshez és használathoz.

7. Nehéz

Ez egy olyan tényező, amelyet a kamionos munkád során nem feltétlenül kell figyelembe venned, nem úgy, mint egy pikniknél, ahol a súly meghatározó lehet és a nehéz hűtő sokat elvehet a hideg sör élvezeti értékéből. Általánosságban elmondható, hogy a kompresszoros hűtőtáskák jóval nehezebbek, ugyanakkor ha megbízható kompresszoros modellt választanál, ami még könnyű is, arra is van lehetőség. A kamionos élethez azonban általában nem a súly, sokkal inkább a megbízhatóság, a jó teljesítmény alacsony áramfelvétellel, a multifunkcionalitás (például a hűtési tartomány állíthatósága), a könnyen
elhelyezhetőség az igazán fontos szempontok.

8. Rozsdásodik

No, ez bizony egy komoly probléma, hiszen a rozsda semminek nem tesz jót. Sem a látványa nem szép, sem az időtállóságnak nem használ. Éppen ezért ez talán az egyik olyan dolog, amelyből biztosan nem szabad alkudni. Ha kicsit drágább is adott esetben,
mindenképpen megéri olyan elektromos hűtőt vásárolnod, amely anyaga garantálja a hosszútávú rozsdamentességet.

9. Egyenetlen hőmérsékleteloszlás

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a felvágottad befagy, miközben a kefír megromlik. Ha az elektromos hűtő nem képes a belső hőmérsékletet a belső tér minden részén egyenletesen tartani, akkor bizony sok ideget kell majd lenyelned adott esetben. Itt is a
vásárlói vélemények lesznek a legmegbízhatóbb barátaid.

10. Gyengén záródik

Ennél a szempontnál is legyél nagyon szemfüles, mert hiába veszel meg egy jobb befektetésnek tűnő, olcsóbb modellt, ha utána az elbaltázott, gyenge záródás miatt sokkal több áramot kell majd fogyasztanod hozzá. A gyenge záródású ajtóval rendelkező elektromos hűtőtáska rosszul hűt, sok bosszúságot okozva.

11. Rossz minőségű, sérülékeny anyag

A fentebb említett rozsdásodás kiküszöbölése nagyon fontos. Ugyanakkor ne feledjük, hogy az elektromos hűtőláda anyaga ennél több szempontból is lehet problémás. Mert például igaz, hogy egy gyenge minőségű műanyag fogantyú nem lesz soha rozsdás, de úgy le tud törni, mint a huzat. Ez pedig megint csak szükségtelen bosszúságot szül. Így próbálj meg minél pontosabban tájékozódni arról, hogy mi a megvásárolni vágyott hűtőd alapanyaga, és válassz időtálló, tartós darabot!

12. Nincs rajta fogantyú

Ez a már említett súly problémájához kapcsolódó kérdés. Azaz: ha tudod, hogy nem kell állandóan jobbra-balra hurcolnod, vagy sokat mozgatnod a kamionon belül a ládát, úgy igazából nincs nagy jelentősége annak, hogy van-e rajta fogantyú. Mindenesetre ez is egy mérlegelésre méltó tulajdonság.

13. Túlmelegszik, megolvad a zsinór

Ez aztán tényleg egy kizáró tényező. Természetesen, ha bármelyik termék vásárlói véleményei között ilyet olvasol, el a kezekkel! A legjobb árú termék esetében sem éri meg ilyen fontos dolgot kockáztatni. Első a biztonság, ahogy a legbölcsebbek mondják!

14. Szivárgás

A kondenzvíz kicsapódásáról volt már szó. Ha a hűtő szigetelésével is vannak problémák, akkor bizony az a víz ki is fog szivárogni belőle. Ha kiszivárog, és a hűtőtest rozsdásodásra hajlamos, akkor megvan a baj, de az is elég, ha a hűtő körül olyan dolgokat tárolsz, amelyeknek nem tesz jót, ha víz éri őket. Mindenesetre kényelmes, ha nem kell állandóan azon gondolkodnod, hogy mit tehetsz az elektromos hűtőláda 2 méteres körzetén belülre.

15. USB portról sokkal gyengébben működik

Vannak elektromos táskák, amelyek több áramforrásról is működtethetőek. Bár ez adott esetben jól hangozhat, ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy az energiaforrás mennyiben befolyásolja a teljesítményt. Mekkora teljesítményre számíthatsz vajon egy USB
csatlakozási lehetőségtől? Eláruljuk: nem nagyra. Valójában az USB-vel felszerelt modellek nem többek egy közepesen jó marketingfogásnál, és ha tényleg hűtésre akarod használni a táskát, egész biztosan nem erre van szükséged.

16. Nem elég hideg

Fontos, hogy mit akarsz a hűtődben tárolni. Előfordul olyan eset, hogy a legnagyobb hatékonysági fokon működtetve sem kapod meg azt a hőmérsékletet, amelyre szükséged lenne. Ezért figyeld a teljesítményt — és próbáld kizárni a már említett rosszul záródó ajtót. Bizonyos elektromos hűtőtáskák hőmérsékletét akár -18 fokra is beállíthatod.

17. Könnyen karcolódik

Bár ez elsősorban csak esztétikai problémát jelent, vagyunk páran, akik nem szeretik csúnya tárgyakkal körülvenni magukat. Nem szép látvány egy karcos hűtő, így a színt és — megint csak — az anyagot is vedd gondosan mérlegelés alá.

18. Nem alakítható a belső tere

Ha elsősorban üvegeket — üdítőt, bort, sört — akarsz elhelyezni az elektromos hűtőtáska belsejében, akkor nagyobb térre van szükséged egyben, mintha mondjuk vákuumcsomagolt felvágott, szalámi, vaj, vagy hasonlóan kis helyet foglaló termékek tárolására használod. A legnagyobb esély arra van, hogy olykor ezt tárolsz majd benne, máskor amazt. Így jó, ha a hűtőd belseje a lehető legpraktikusabban alakítható át, hogy minél több felmerülő igénynek tudjon majd megfelelni az idők során.

19. Az üzemeltetésben szüneteket kell tartani bizonyos időközönként

Bizony, még ilyen is van! Létezik olyan modell, amely 48 óra hűtés után 1-2 óra szüneteltetést igényel. Ugyanakkor ez a legtöbb esetben nem okoz fennakadást, mivel ezek a táskák automatikusan megoldják a szüneteltetést, és mivel nagyon jól záródnak, a hőmérsékletet akár 24 órán keresztül is képesek tartani. Ez tehát nem feltétlenül hátrány, mivel elképzelhető, hogy fel sem tűnik a mindennapi használat során.

Egy elektromos hűtőtáska legszerethetőbb tulajdonságai

A fent felsorolt negatívumok után álljon itt néhány olyan dolog is, amelyek megléte kifejezetten élvezhetővé és praktikussá teszi a hűtő használatát.

1. Hűtő vagy fagyasztó? Te döntöd el!

Vannak olyan ládák, amelyeken beállíthatod, hogy egyszerű hűtőként, vagy inkább fagyasztóként akarod használni őket. Bár a mindennapi használat és a kamionos életmód nagy valószínűséggel inkább az egyszerű hűtő funkciót teszi számodra kívánatossá, sosem lehet tudni, mikor jön jól egy fagyasztó. Éppen ezért praktikus lehet egy olyan modell, amelynél digitális hőfokszabályzó segítségével magad döntheted el, hogy épp mennyire szeretnél hideget a táskádban.

2. Energiatakarékos

Érdemes energiatakarékos típust választanod, amelynek előnyeit aligha kell ecsetelni. Ugyanakkor nézz utána, hogy az energiatakarékosság mennyire van kihatással a teljesítményre! Vannak hihetetlenül profi megoldások, amelyekkel más típusokhoz képest rengeteg energia spórolása mellett is nagy teljesítményt nyerhetsz.

3. Praktikusan alakítható belső rész

Bár erről már a negatívumok kapcsán is esett szó, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy amikor elektromos hűtőtáska, kompresszoros hűtőláda vásárlásra adod a fejed, nézd meg, hogy a benne elhelyezett polcok, ládák, hogyan variálhatóak, eltávolíthatóak-e. Ezzel a
maximumra járathatod a készülék hasznát és a saját kényelmedet, hiszen nem kell a boltban azt mérlegelned, hogy vajon valami be fog-e férni a hűtődbe.

4. Helytakarékosság

Az, hogy mekkora űrtartalmú elektromos hűtőtáska a legjobb választás a számodra, leginkább a saját mindennapi szokásaidon múlik, ebben nehéz tanácsot adni. Ugyanakkor érdemes mérlegre tenned a kérdést, hogy vajon egy laposabb, szélesebb modellel boldogulsz jobban a kamionban, amelynek például pakolni tudsz a tetejére, vagy egy keskenyebb, magasabb típussal jársz jobban, amely egy kihasználatlan sarokban is megleli a helyét.

5. Tetszetős

Ezt hagytuk utoljára, mert ennek tényleg semmi köze a praktikumhoz, vagy akár a kényelemhez, de ha otthon, családi körben is szereted magad szép dolgokkal körülvenni, akkor egy szebb kivitelezésű elektromos hűtőtáska jobb érzést fog belőled kiváltani az úton, mint egy kevésbé esztétikus darab. Természetesen ne ez legyen a fő szempont, de ha már a fent felsorolt minden szempontot figyelembe vettél, és két nagyon hasonló ár-érték arányú gép között vacillálsz, akkor mindenképpen válaszd azt, amelyikre jobb ránézni. A kamionos élet kellemesebbé tételében néha a legapróbbnak tűnő, más számára jelentéktelen dolgok is meghatározóak tudnak lenni.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad kis összefoglalónkat arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned elektromos hűtőtáska, kompresszoros hűtőláda vásárlása előtt.

Ne feledd, ahogy sokszor a cikkben is említettük, számos olyan szempont van, amelyet nem lesz alkalmad tesztelni, amíg üzembe nem helyezed, illetve mielőtt egy rövid ideig használod a hűtőt. Ezekről a szempontokról érdemes a vásárlói értékelésekből tájékozódni. Amennyiben az itthoni webshopokban nem találsz elég információt az egyes modellek összehasonlításához, úgy próbálj rákeresni az egyes modellekre nemzetközi összehasonlító oldalakon, vagy egyszerűen kérdezz minket, hiszen mi már 30 éve ezzel
foglalkozunk.

Sok sikert a döntéshez, és lelj sok élvezetet a kiválasztott hűtőben.

Márkák, amikben megbízunk, amikben megbízhatsz!

Márkák, amikben megbízunk, 
amikben megbízhatsz!

Kosár megtekintése
a kosárba helyezve.
cart